Κύθνος:

Κύθνος: Facebooktwitterpinterest

Η Κύθνος ή Θερμιά (Θηραμνιά) με τις φυσικές ομορφιές της και τα χαρακτηριστικά έθιμά της κάνει τον επισκέπτη να νιώθει ότι αυτό το νησί είναι ο τόπος του Το νησί αποτελεί ίσως την καλύτερη πρόταση για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις πιο κλασικές κυκλαδίτικες παραλίες αλλά και σε ένα μέρος ιδανικό για ήρεμες διακοπές, ψάρεμα, βαρκάδες αλλά και γλέντια στα διάφορα πανηγύρια που διοργανώνονται από τις πάμπολες εκκλησίες του νησιού που γιορτάζουν.

Η Χώρα ή Μεσσαριά, η πρωτεύουσα και η Δρυοπίδα, κεφαλοχώρι του νησιού, προσφέρονται για περίπατο στα γραφικά σοκάκια τους, για καφέ ή φαγητό στα μικροσκοπικά μαγαζάκια τους και για αγορές γνήσιων αναμνηστικών, όπως τα κεραμικά που φτιάχνονται στο νησί. Το λιμάνι του νησιού, ο Μέριχας, διαθέτει δωμάτια, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφέ μπαρ και κλαμπ, ενώ αποτελεί και οδικό κόμβο, αφού από εδώ ξεκινούν οι δρόμοι του νησιού. Ο πρώτος προς Χώρα, Λουτρά, Απόκρουση, Αγία Ειρήνη και Κάστρο και ο δεύτερος προς Δρυοπίδα, Κανάλα, Άγιο Δημήτριο, Φλαμπουριά, Λέυκες και Άγιο Στέφανο. Τα Λουτρά είναι γνωστά για τις ιαματικές πηγές, οι οποίες είναι οι μόνες στις Κυκλάδες που αναβλύζουν θειούχα και σιδηρούχα νερά. Οι θερμές πηγές είναι δύο και είναι γι’ αυτές που το νησί αποκαλείται μέσα στην ιστορία και Θερμιά. Η Κανάλα είναι η εξαίρεση στο ξερό τοπίο του νησιού. Ο όρμος της περιοχής της Κανάλας είναι “βουτηγμένος” στα πεύκα, ίσως για να δώσει την ξεχωριστή αίσθηση ότι εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας που θεωρείται η προστάτιδα του νησιού και όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το σπήλαιο Καταφύκι στη Δρυοπίδα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο σπήλαιο γίνονται εργασίες ώστε να γίνει σύντομα επισκέψιμο. Η εκκλησία της Παναγίας της Φλαμπουριανής στη Φλαμπουριά. Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Χορδάκι. Το Αιολικό Πάρκο και το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της Κύθνου. Το Μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους. Η εκκλησία του Αγίου Μηνά και το Λαογραφικό Μουσείο στη Δρυοπίδα. Ο Οικισμός Μεσολιθικής Εποχής του Βορρά. Χρονολογείται από το 7.500 – 6.000 π.Χ. και θεωρείται ο παλαιότερος οικισμός στις Κυκλάδες. Πάρτε το Δισάκι σας και καλό ταξίδι!

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στη Κύθνο γίνονται πολλά και μεγάλα πανηγύρια. Ανάμεσα τους περίοπτη θέση κατέχουν οι εορτασμοί για τη Χάρη της Παναγίας. Έτσι τα μεγαλύτερα γίνονται κατά τον Δεκαπεναύγουστο στο Μοναστήρι της Παναγίας της Στατηλάτισσας (διαρκεί δύο ημέρες) και στην εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας, της προστάτιδος της Κύθνου. Στις 24 Αυγούστου διεξάγεται το πανηγύρι της Παναγίας της Φλαμπουριανής. Από 1 έως 10 Αυγούστου διοργανώνται από το Δήμο Κύθνου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Κύθνεια. Το “Πανηγύρι” στα Θερμιά είναι η καλύτερη πρόταση για να ζήσετε μια από τις πιο χαρακτηριστικές και παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες εκδηλώσεις. Θα γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες και θα δείτε τους Θερμιώτες να χορεύον μπάλο με τη παραδοσιακή νησιώτικη μουσική των ντόπιων οργανοπαικτών βιολιού. Δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να μπείτε στο χορό για μια “βόλτα”.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Προς την Κύθνο: Το νησί βρίσκεται μόλις 2 ώρες και 40 λεπτά από τον Πειραιά με φέρυμποτ, ενώ με ταχύπλοο η διάρκεια του ταξιδιού μειώνεται στη 1 ώρα και 15 λεπτά. Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει και με το λιμάνι του Λαυρίου, από που με φέρυμποτ το ταξίδι διαρκεί μιάμιση ώρα.
Στην Κύθνο:
Οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με λεωφορεία ή με ΤΑΞΙ. Μπορείτε ακόμη να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο.

Λουτρά:
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Λουτρά απέχει 5 χλμ. από τη Χώρα. Είναι το πιο γνωστό και ανεπτυγμένο παραθεριστικό κέντρο της Κύθνου. Παρόλη τη σημαντική τουριστική υποδομή της, η περιοχή διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα. Ο γραφικός οικισμός είναι κτισμένος γύρω από τους όρμους των Λουτρών, της Αγίας Ειρήνης, του Σχιναρίου και του Μαρουλά. Θα κολυμπήσετε στις ομώνυμες παραλίες. Η περιοχή φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια. Οι ιαματικές πηγές της Κύθνου είναι οι μοναδικές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο, ενώ η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Καυκάσου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών, είχε επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία. Στη θέση του οικισμού των Λουτρών βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου. Στην περιοχή Κεφαλόκαστρου θα δείτε τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να δείτε τα ερειπωμένα σπίτια και τις εκκλησίες της περιόδου εκείνης καθώς και να θαυμάσετε την υπέροχη φύση. Η ομορφιά της άγριας φύσης θα σας μαγέψει. Στα Λουτρά θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα όλων των κατηγοριών. Επίσης, λειτουργούν πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες. Εδώ χτυπά και η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης. Μπαράκια με ελληνική ή ξένη μουσική, clubs και κέντρα με ζωντανή μουσική σας υπόσχονται αξέχαστες βραδιές.

Μέριχας:
Ο Μέριχας είναι το λιμάνι της Κύθνου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 8 χλμ. από τη Χώρα. Πρόκειται για ένα φυσικό λιμάνι γύρω από το οποίο απλώνεται ο γραφικός οικισμός, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση. Εδώ, θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες για να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα. Επίσης στο λιμάνι υπάρχουν μαγαζιά με χειροποίητα κεραμικά και ζωγραφιστά αντικείμενα φτιαγμένα από κυθνιώτικα χέρια που αξίζουν της προσοχής σας.
Από τα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζει η εκκλησία της Παναγίας της Φλαμπουριανής. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα ίχνη που διακρίνονται από την παραλία ως την εκκλησία ανήκουν στην ίδια την Παναγία. Επίσης, στο δρόμο προς τη Χώρα θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κύθνου, που χρονολογούνται από το 10ο π.Χ. αιώνα.
Θα κολυμπήσετε στην παραλία του Μέριχα, η οποία είναι μια από τις κοσμικότερες και πολυσύχναστες του νησιού. Βόρεια του Μέριχα θα συναντήσετε τις υπέροχες αμμουδιές Επισκοπή και Απόκρουσα, ενώ στα νότια οι ερημικές παραλίες Φλαμπούρια και Άγιος Δημήτριος θα σας μαγέψουν με τη φυσικό κάλλος τους.
Το νησάκι του Αγίου Λουκά, στη βόρεια πλευρά του Μέριχα, είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε. Μια λωρίδα άμμου, που ονομάζεται Κολώνα, συνδέει το νησάκι με τη στεριά. Εκεί υπάρχουν οι παραλίες Κολώνα και Φικιάδα. Στο νησάκι θα δείτε και τα λείψανα αρχαίου οικισμού.

Παναγιά Κανάλα:
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Παναγιά Κανάλα βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. νοτιοανατολικά της Χώρας. Είναι κτισμένο γύρω από το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού. Το πανέμορφο αυτό χωριό αποτελεί το αγαπημένο παραθεριστικό θέρετρο των ντόπιων, που έχουν εδώ τις εξοχικές κατοικίες τους, αλλά και των επισκεπτών του νησιού που γοητεύονται από τη μοναδική ομορφιά του.
Εκτός από τα καταπράσινα τοπία διαθέτει κι ένα απάνεμο λιμανάκι με μικρές υπέροχες αμμουδιές που αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις της κολύμβησης. Τα ρηχά καθαρά νερά του όρμου είναι ασφαλή και για μικρά παιδιά. Επίσης, μπορείτε να κολυμπήσετε και στην παραλία καλό Λιβάδι και Λεύκες.
Η περιοχή πήρε το όνομά της από την εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας, που είναι η προστάτιδα του νησιού. Ο ναός είναι κτισμένος σε μια υπέροχη τοποθεσία και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα βρέθηκε σε κανάλι και λέγετε ότι είναι έργο του Αποστόλου Λουκά. Η πιθανότερη εκδοχή όμως είναι ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Κρητικό ζωγράφο Αντώνη Σκορδίλη.
Στην περιοχή λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στις ταβέρνες του χωριού θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα.

Κύθνος (Χώρα):
Η Χώρα ή Μεσαριά, η πρωτεύουσα της Κύθνου, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού.
Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και από τότε κατοικείται συνεχώς. Το κυκλαδίτικο χρώμα και η αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα γοητεύουν κάθε επισκέπτη.
Η περιήγηση στον οικισμό και στις ομορφιές της Χώρας θα σας γεμίσουν μοναδικές εικόνες. Κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια ζωγραφισμένα με θέματα από τη νησιώτικη ζωή και πολλές μικρές εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν το μεγαλείο της Χώρας.
Αξίζει να επισκεφθείτε τις αξιόλογες εκκλησίες της πρωτεύουσας που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο. Ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Σάββα που χρονολογείται από το 1613 και έχει το οικόσημο του Α. Γοζαδίνου, ο ναός του Σωτήρα με το τέμπλο του 17ου αιώνα και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη του νησιού. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, που είναι κτισμένη σε μια καταπληκτική τοποθεσία. Στο υπόγειο της μονής λειτουργούσε κρυφό σχολείο, ενώ θα δείτε και ένα αξιόλογο επιτάφιο της Παναγίας.
Στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας θα δείτε το Αιολικό Πάρκο, στο οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τη δύναμη του ανέμου. Είναι ο πρώτος αιολικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα.
Από τη Χώρα μπορείτε να προσεγγίσετε τις παραλίες: Άγιος Στέφανος και Λιβαδάκι. Στη Χώρα λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στις ταβέρνες της περιοχής θα δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και το ντόπιο κρασί. Για επιδόρπιο προτιμήστε τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά.
Για να θυμάστε πάντα τις διακοπές σας στην Κύθνο αγοράστε σουβενίρ από τα καταστήματα τουριστικών ειδών της Χώρας. Προτιμήστε τα χειροποίητα κεραμικά και τα διακοσμητικά όστρακα.

Αγιος Δημήτριος:
Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται κοντά στην Παναγία Κανάλα. Είναι κτισμένος σε μια πανέμορφη τοποθεσία και αξίζει να τον επισκεφθείτε και να κολυμπήσετε στις καταπληκτικές του παραλίες του Σκύλου και της Γαϊδουρόμαντρας. Οι μικρές αμμουδιές με τα πεντακάθαρα νερά είναι ιδανικές για όσους αποφεύγουν τις πολυσύχναστες πλαζ.
Στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου θα δείτε και το μοναστήρι της Παναγίας της Στρατολάτισσας.

Δρυοπίδα:
Η Δρυοπίδα βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κύθνου και απέχει 8 χλμ. από της Χώρα. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα έχει διατηρήσει το ίδιο όνομα.
Κατά την παραμονή σας στο χωριό θα χαρείτε τον περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα σπίτια στη Δρυοπίδα είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στη κεραμική τέχνη.
Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Μηνά με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το δεσποτικό θρόνο. Πρόκειται για μοναδικές δημιουργίες της λαϊκής τέχνης.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται το σπήλαιο ΄Καταφύκι΄. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα σπήλαια της Ελλάδας, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το σπήλαιο αποτέλεσε καταφύγιο των κατοίκων.
Από τη Δρυοπίδα μπορείτε να προσεγγίσετε τις κοντινές αμμουδιές Λεύκες, Καλό Λιμάνι και Άγιος Στέφανος.
http://www.kithnos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.