Αντίπαξοι

Facebooktwitterpinterest

Οι Αντίπαξοι, (ή Αντίπαξος, ή Πρόπαξος*), είναι μικρό επίμηκες, 2 μιλίων μήκους και 1 μιλίου πλάτους, νησί του Ιονίου πελάγους, 5,5 μίλια νοτιοανατολικά τωνΠαξών. Διοικητικά ανήκει στον νομό Κέρκυρας του οποίου αποτελεί και το νοτιότερο σημείο, εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων και γεωγραφικά στα Επτάνησα. Η έκταση του νησιού είναι 4,1 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 64 κάτοικοι που διαμένουν στον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος είναι και μοναδικός του νησιού.

Μορφολογία εδάφους

Ορεογραφικά η Αντίπαξος παρουσιάζει μία λοφοσειρά με τρεις κορυφές που ονομάζονται Αγριλίδα, η βορειότερη, που είναι και η υψηλότερη (117 μ.), η Λιχούδη, η μεσαία, και η Βίγλα, η νοτιότερη. Η γεωλογική σύσταση του νησιού είναι ίδια μ΄ εκείνη των Παξών.

Ακτογραφία

Παραλία στους Αντίπαξους

Ομολογουμένως ο περίπλους της νήσου είναι μαγευτικός. Παρ΄ ότι μικρό νησί παρέχει πολλές μαγευτικές ακτές. Ακτογραφικά ξεκινώντας από τον λιμενίσκο Αγριαπιδιά που βρίσκεται στην NA. ακτή μεταξύ των ακρωτηρίων Κούλες και Κάβο Αγριαπιδιάς υφίσταται λόφος του Αγίου Αιμιλιανού, η κορυφή του οποίου επιστέφεται από το ομώνυμο ναΐδριο. Νοτιότερα υφίσταται το ακρωτήριο Πλάκα, η σπιάντζα Φύκι και το ακρωτήριο Οβορού, ή ακρωτήριο Νοβάρα, (ΝΑ. εσχατιά). Στη συνέχεια είναι το ακρωτήριο Βοδίνα, (ΝΔ. εσχατιά), όπου υφίσταται λιμενίσκος αλλά και ύφαλος και αμέσως μετά προς Β. ο μικρός λιμένας Πορτίκιο ή Σαρακήνικο. Βορειότερα απαντάται ο κολπίσκος Καλαμίτσας και το απόκρημνο ακρωτήριο Κόνταρη. Κοντά σ΄ αυτό το ακρωτήρι βρίσκεται και το σπήλαιο Καλογήρη, το σημαντικότερο του νησιού, όπου φωλιάζουν φώκιες. Το σημείο αυτό βρίσκεται υπό την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος. Ακόμα βορειότερα είναι η άκρα Αλυκές και το ακρωτήριο Ροδοβάνι που αποτελεί την βορειοδυτική εσχατιά του νησιού.

Γενικά η βόρεια ακτή είναι απόκρημνη με απορρωγές που το μαρτυρούν και οι αντίστοιχες ονομασίες: “Σάλτο”, “Κέδρος” και μεταξύ αυτών ο “κολπίσκος της Μάνδρας”, ο “Γκρεμός του Ρουμάνου” και ο “κάβος Κατωβρίκα”, ή “Κατοβρίκα”, που είναι και η ΒΑ. εσχατιά. ΝΑ. αυτής είναι ο “κάβος Σαλιμβούργος”, που πιθανολογείται το όνομά του από την ομοιότητα ενός βράχου του με το άγαλμα του Σχόλεμπουργκ στη Κέρκυρα. Αυτού ακολουθεί νοτιότερα η σπιάντζα Μεσαβρίκα, ο ψαμμαθώνας Βουττούμι, το ακρωτήριο Πλάκα και η Αγριαπιδιά, απ΄ όπου ξεκίνησε η περιγραφή.

Πληθυσμός

Η πορεία του πληθυσμού του νησιού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Απογραφή 1940 1951 1961 1971 1981 1991 2001 2011
Πληθυσμός 150 96 79 26 126 61 64 εν αναμονή

Οι Αντίπαξοι είναι σχετικά επίπεδο νησί χωρίς έντονο ανάγλυφο με το υψηλότερο σημείο τους να φτάνει τα 118μ. Διαθέτουν εντυπωσιακές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και πλούσια βλάστηση, κάτι που τους καθιστά πολύ ελκυστικό προορισμό την καλοκαιρινή περίοδο. Οι τουρίστες φτάνουν στο νησί είτε με ιδιωτικά σκάφη είτε με τουριστικά πλοιάρια από τον Γάϊο των Παξών.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.