Νέα γρίπη και γιορτές

Facebooktwitterpinterest

Τους νέους άνδρες και τις νεαρές γυναίκες, φαίνεται πως προτιμά η Νέα Γρίπη Η1Ν1, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των περιστατικών γρίπης που αντιμετώπισαν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ μέσα στο 2009. Τα κρούσματα της Νέας Γρίπης εμφανίζονται σημαντικά αυξημένα κατά τις ηλικίες 16-40 και αμέσως μετά στις ηλικίες 41-65, και εναρμονίζονται απόλυτα με τα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, γεγονός που επιβεβαίωσε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τ. Παναγιωτόπουλος, Παιδίατρος, Επιδημιολόγος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στη διάρκεια της Ημέρας Εργασίας με θέμα «2009 Η1Ν1 Πανδημική Γρίπη» που οργάνωσε το Άλφα Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ) και οι SOS ΙΑΤΡΟΙ το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου.

Λοιμώξεις αναπνευστικού ανά ηλικία

Η εποχική γρίπη, αντίθετα, φάνηκε πως «προτιμά» περισσότερο τις γυναίκες. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, συσχετίζει το χρόνο έναρξης της επιδημίας και τη διάρκειά της.

Λοιμώξεις αναπνευστικού ανά φύλο
Πηγή: SOS Ιατροί, 2009

Όταν η έναρξη της επιδημίας των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού – συμπεριλαμβανομένης της γρίπης – σημειώνεται κατά την περίοδο των εορτών (τέλη Δεκεμβρίου – Ιανουάριος), παρατηρείται το εξής φαινόμενο: λόγω του συγχρωτισμού των ατόμων και της συγκέντρωσης σε κλειστούς χώρους κατά τις γιορτές, η επιδημία έχει μεν λιγότερη διάρκεια, αλλά εμφανίζει τότε και την υψηλότερή της κορύφωση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες μεταξύ άλλων οι κ.κ. Τ. Παναγιωτόπουλος, Παιδίατρος, Επιδημιολόγος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Μ. Φαλάγγας, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής ΑΙΒΕ, Γ. Θεοχάρης, Παθολόγος, Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΟΙ, Γ. Δημόπουλος, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Νοσ. ΑΤΤΙΚΟΝ και Π. Ραφαηλίδης, Παθολόγος – Εντατικολόγος, Επιμελητής Νοσ. Ε. Ντυνάν.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.