αγκαλιάΖΩ

Facebooktwitterpinterest

Κενά στην ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού εντοπίζει νέα έρευνα του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου, «ΑγκαλιάΖΩ».
Η έρευνα αναδεικνύει σημαντικά κενά σε ότι αφορά στην ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Οι ερωτώμενες φάνηκαν να μην γνωρίζουν ότι η πρώιμη έμμηνος ρύση και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αποτελούν παράγοντες κινδύνου (79,1%), ότι η γέννηση του πρώτου παιδιού μετά τα 30 έχει επιβαρυντικό χαρακτήρα (70%), ότι οι γυναίκες που έχουν γεννήσει κινδυνεύουν λιγότερο (64,5%), ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο (57,6%), ότι η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου (51,2%), ότι η κληρονομικότητα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου (50,1%) και ότι ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία (44,6%).
«Είναι ενδιαφέρον ότι σε αρκετές ερωτήσεις, το ποσοστό των γυναικών που απαντούν «Δεν ξέρω» ή έχουν λανθασμένη πληροφόρηση κυμαίνεται από 25-79%. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πεδίο για αρκετή δουλειά στο τομέα της σωστής ενημέρωσης σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης για το καρκίνο του μαστού.
Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι μόνον η μία στις δύο γυναίκες κάνει «αυτοεξέταση», κάτι που είναι σημαντικό στην εξοικείωση της γυναίκας με το μαστό της και στην επαγρύπνηση για τη νόσο», τόνισε ο Αν. Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, κ. Χρήστος Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
«Η έρευνα αυτή έρχεται να αναδείξει το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού. Η προληπτική συμπεριφορά (αναζήτηση ενημέρωσης, διατροφικές συνήθειες, ποιότητα ζωής, προληπτικές εξετάσεις), προϋποθέτει μια στάση ζωής. Για αυτή την ενεργητική στάση ζωής προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο στο βιωματικό προγράμμα» του «ΑγκαλιάΖΩ», σημειώνει η ψυχολόγος του Ομίλου, κυρία Βασιλική Σφυρή.
Το οργανωμένο, βιωματικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «ΑγκαλιάΖΩ», είναι διάρκειας δυο ωρών και χωρίζεται σε τρεις φάσεις: α) έρευνα, β) προβολή DVD και εκπαίδευση στην αυτοεξέταση του μαστού, γ) βιωματική επεξεργασία ανασταλτικών παραγόντων.
Η Εκπαίδευση περιλαμβάνει προβολή του DVD του Ομίλου, με πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο μαστού, συζήτηση με Ογκολογική Νοσηλεύτρια για ότι προβλήθηκε στο DVD και επεξήγηση της πρακτικής της αυτοεξέτασης. Δεν περιορίζεται όμως σε αυτό. Ακολουθεί συναισθηματική επεξεργασία της πληροφορίας, η οποία περιλαμβάνει βιωματική διερεύνηση, με τη βοήθεια ψυχολόγου της προσωπικής τους στάσης απέναντι στην υγεία τους και τον καρκίνο, αλλά και προτάσεις υιοθέτησης μιας καινούριας στάσης και συμπεριφορών απέναντι στην υγεία τους.
Πρόσφατα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έγινε με τη συμμετοχή 1.066 γυναικών, από 44 αστικές και μη περιοχές (Ζεφύρι Αττικής, Κορυδαλλός, Δάφνη, Δραπετσώνα, Πάτμος, Κάρπαθος, Κορώνη, Αρφαρά Μεσσηνίας κ.ά.), με στόχο να τις βοηθήσει να εξοικειωθούν με τους μαστούς τους, να τους δώσει έγκυρες πληροφορίες του προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της Novartis.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.