Καθοριστική η έγκαιρη πρόληψη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Facebooktwitterpinterest

Καθοριστική είναι η πρόληψη με στόχο την επιβράδυνση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών. Ταυτόχρονα εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι και το υψηλό κόστος που επιβαρύνει τόσο τους ασθενείς όσο και τα υγειονομικά συστήματα.

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Δορυφορικό Συμπόσιο «Τα σημαντικά οικονομικά οφέλη και η αξία της πρόληψης στην επιβράδυνση της εξέλιξης στη Χρόνια Νεφρική Νόσο».

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Σύμφωνα με τις πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, ο αριθμός των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) αυξάνει συνεχώς από το στάδιο 1 έως και 5. Στην Ελλάδα 1.000.000 περίπου του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ σταδίου 1-5, ενώ το 10% εξ αυτών (δηλ. 100.000) υπολογίζεται ότι έχει σοβαρή ΧΝΝ (σταδίου 3-5). Διεθνώς υπολογίζεται ότι το 10% του πληθυσμού κάθε κράτους πάσχει από ΧΝΝ σταδίου 1-5.

O Χρήστος Ιατρού Νεφρολόγος, διευθυντής του Νεφρολογικού Κέντρου «Γ. Παπαδάκη» του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων» στην ομιλία του, με θέμα «Χρόνια Νεφρική Νόσος: Ένα σύνθετο πρόβλημα για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και το κοινωνικό σύνολο», επεσήμανε ότι: «η χρόνια νεφρική νόσος, είναι ένα νόσημα που εξελίσσεται ουσιαστικά σε επιδημία. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα περίπου το 10% του πληθυσμού, είτε στην Ελλάδα, είτε παγκοσμίως έχει χρόνια νεφρική νόσο. Το σημαντικότερο όμως είναι η πρόληψη της νόσου και όχι η αντιμετώπισή της, όπως άλλωστε σε όλα τα νοσήματα. Πρόληψη υπάρχει και γίνεται αρχικά μέσω της πρώιμης παρέμβασης σε γνωστή χρόνια νεφρική νόσο, μέσω των ειδικών γιατρών, των νεφρολόγων, αλλά και μέσω της πρώιμης και σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης γιατρών άλλων ειδικοτήτων, όπως το γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ούτως ώστε και να αντιμετωπίζουν σωστά τους ασθενείς και να τους παραπέμπουν γρήγορα στο νεφρολόγο. Όσο νωρίτερα απευθύνονται οι ασθενείς στο νεφρολόγο τόσο καλύτερα.»

Στη συνέχεια ο κ. Ιατρού τόνισε ότι «πολλές φορές δυστυχώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε ούτε θεραπευτικά ούτε προληπτικά γιατί υπάρχουν δυσκολίες μέσω της πολιτείας ή μέσω των ταμείων, ως προς την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Όλα αυτά τα εμπόδια μας δημιουργούν μακροπρόθεσμα πρόβλημα όπου αντί να προλαμβάνουμε οδηγούμε περισσότερους ασθενείς στο τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου, στην αιμοκάθαρση, στην περιτοναϊκή κάθαρση και μετέπειτα στη μεταμόσχευση.»

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.