Β-αναστολείς εναντίον καρκίνου του μαστού

Facebooktwitterpinterest

Συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης από τη νόσο, σύμφωνα με νέες μελέτες
Οι β-αναστολείς φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» ενάντια στις υποτροπές του καρκίνου του μαστού

Γυναίκες με καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν κοινά φάρμακα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (β-αναστολείς) φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο τους, σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα δύο μελετών οι οποίες δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Oncology».

Σε μία από τις δύο μελέτες που διεξήχθη από ειδικούς του Κέντρου για τον Καρκίνο M.D Anderson στο Χιούστον , γυναίκες με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν β-αναστολείς επιβίωσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου τους σε σύγκριση με άλλες ασθενείς που δεν λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα. Παράλληλα οι γυναίκες που βρίσκονταν σε θεραπεία με β-αναστολείς αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με επιθετικό καρκίνο του μαστού ή να πεθάνουν από αυτόν.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από εξέταση των ιατρικών φακέλων περίπου 1.400 γυναικών οι οποίες έλαβαν θεραπεία για καρκίνο του μαστού στο Κέντρο M.D Anderson. Ποσοστό της τάξεως του 7% των ασθενών λάμβανε παράλληλα κάποιον β-αναστολέα – κυρίως τις ουσίες μετοπρολόλη και ατενολόλη.

Καλύτερη επιβίωση

Όπως φάνηκε, τρία χρόνια μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο, οι γυναίκες που λάμβαναν κάποιον β-αναστολέα είχαν καλύτερη εξέλιξη. Συγκεκριμένα το 87% εξ αυτών παρέμενε απαλλαγμένο από τον καρκίνο στην τριετία, σε σύγκριση με ποσοστό 77% μεταξύ των γυναικών που δεν λάμβαναν τα αντι-υπερτασικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα αυτά ίσχυαν μάλιστα ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που «πυροδοτούν» την ανάπτυξη όγκων όπως η ηλικία, το στάδιο του καρκίνου ή η ύπαρξη διαβήτη.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Κέντρου Επιστημών Υγείας Trinity στο Δουβλίνο και βασίστηκε σε στοιχεία του αρχείου για τον καρκίνο της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της οι γυναίκες που λάμβαναν τον β-αναστολέα προπρανολόλη αντιμετώπιζαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με προχωρημένο καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που δεν λάμβαναν την ουσία.

«Ασπίδα» και μετά τη διάγνωση

Οι γυναίκες που λάμβαναν προπρανολόλη παρουσίαζαν επίσης πολύ καλύτερη εξέλιξη και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Σε ορίζοντα πενταετίας μόλις το 5% είχε πεθάνει εξαιτίας της νόσου σε σύγκριση με ποσοστό 27% των γυναικών που δεν λάμβαναν προπρανολόλη.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν εμφανίστηκαν τα ίδια θετικά αποτελέσματα και σε ό,τι αφορούσε τη λήψη ατενολόλης – το εύρημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με εκείνο των αμερικανών ειδικών και μαρτυρεί ότι πιθανώς δεν έχουν όλοι οι β-αναστολείς την ίδια δράση.

Το στρες «τρέφει» καρκίνo

Οι β-αναστολείς μειώνουν τη δράση των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη. Οι ερευνητές του πεδίου του καρκίνου άρχισαν λοιπόν να ασχολούνται μαζί τους μετά από πειράματα σε ζώα τα οποία έδειξαν ότι η έντονη απόκριση του οργανισμού στο στρες «τρέφει» την ανάπτυξη καρκίνου. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία στη βιβλιογραφία τα οποία μαρτυρούν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να επιδράσει στην υποτροπή καρκίνου του μαστού» ανέφερε η επικεφαλής της αμερικανικής μελέτης δρ Αμαλ Μέλχεμ-Μπέρτραντ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Θέλαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε εάν φάρμακα που μειώνουν την απόκριση στο στρες θα μπορούσαν να μειώσουν την εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου».

Σύμφωνα με την ερευνήτρια τα νέα αποτελέσματα δείχνουν σύνδεση μεταξύ της λήψης β-αναστολέων και της μείωσης των υποτροπών καρκίνου του μαστού η οποία όμως πρέπει να αποδειχθεί τώρα από περαιτέρω μελέτες.

Η δρ Μέλχεμ-Μπέρτραντ τόνισε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να γίνει σύσταση στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να λαμβάνουν β-αναστολείς, ούτε στις γυναίκες γενικότερα να θεωρήσουν τα συγκεκριμένα αντι-υπερτασικά φάρμακα ως προληπτική θεραπεία για τον καρκίνο. «Τα φάρμακα αυτά έχουν παρενέργειες. Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό. Δεν θα συνιστούσα στις γυναίκες να τα λαμβάνουν ως προληπτικό μέτρο για τον καρκίνο του μαστού».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.