«Μαμά, πονάει ο λαιμός μου»

Facebooktwitterpinterest

H φράση : «Μαμά, πονάει ο λαιμός μου» ακούγεται πολύ συχνά από τα στόματα των παιδιών  κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον Πονόλαιμο, προκειμένου να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε και καλύτερα.

Ο πονόλαιμος κατά κύριο λόγο οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, και περιλαμβάνει ελαφρύ πόνο στην κατάποση, κόκκινες και φουσκωμένες αμυγδαλές και συχνά ελαφρύ πυρετό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν στις 3-4 μέρες. Σε  περίπτωση, όμως που παραμένουν για περισσότερο καιρό, τότε ο πονόλαιμος πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο οπότε και θα πρέπει να επισκεφτούμε τον παιδίατρό  μας.

Για την σωστή αντιμετώπιση του πονόλαιμου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε στα παιδιά αντιβίωση από μόνοι μας. Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται μόνο εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.

Αντίθετα, τα παιδιά καλό θα είναι:

Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένους χυμούς, και ροφήματα) και να τρώνε σούπες: Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό. Ιδανικά θα πρέπει να είναι ζεστά, αλλά όχι καυτά, καθότι σε αυτή την περίπτωση ο πονόλαιμος θα γίνει πιο έντονος.

  • Να τρώνε μέλι: Έχει αποδειχτεί ότι το μέλι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, βακτηρίων. Για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο, προσθέστε μια-δυο κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα.
  • Να κάνουν εισπνοές ατμών ευκαλύπτου 2-3 φορές την ημέρα.
  • Να χρησιμοποιούν ειδικές παστίλιες που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο, όπως οι παστίλιες Strepsils Strawberry, που θα αγοράσετε από το φαρμακείο. Οι παστίλιες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αρέσουν στα παιδιά, δεν περιέχουν αντιβίωση, και έχουν αντισηπτικές  και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον το παιδί σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και συμβουλευτείτε ή δείτε τον/την παιδίατρό σας για κάθε τυχόν αμφιβολία που έχετε. Μια εξέτασή του μπορεί να είναι καθησυχαστική, ακόμα κι αν δε σας δώσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.