Χρόνιος Πόνος Στον Αυχένα

Χρόνιος Πόνος Στον Αυχένα Facebooktwitterpinterest

Ο χρόνιος πόνος στην περιοχή του αυχένα, ταλαιπωρεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και κυρίως τις γυναίκες.

Οι συνήθεις αιτίες αυχενικού πόνου είναι η αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια, η αυχενική ριζιτική συνδρομή καθώς και η εκφύλιση, προβολή ή πρόπτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Έντονος μυικός σπασμός στην περιοχή του αυχένα μπορεί να προκληθεί από κακή στάση του σώματος στην εργασία,την ανάπαυση ή τον ύπνο. Έλλειψη ή υπερβολή στη σωματική άσκηση καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος και οι συναισθηματικές διαταραχές μπορεί επίσης να είναι επιβαρύνουν σημαντικά την κλινική εικόνα των ασθενών.

Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνο ή βάρος στον αυχένα που να επεκτείνεται προς το κεφάλι ή τον ώμο και σε βαρύτερες περιπτώσεις αντανακλά προς το αντίστοιχο άκρο δίνοντας αίσθηση ηλεκτρισμού ή μουδιάσματος.

Η ορθοπαιδική εκτίμηση κρίνεται απαραίτητη στην αυχεναλγία. Στο θεραπευτικό πλάνο για χρόνιες και εμμένουσες καταστάσεις έχουν θέση η φαρμακευτική αγωγή, η τροποποίηση της δραστηριότητας, η ανάπαυση και η φυσικοθεραπεία και εκγύμναση της περιοχής του αυχένα. Μπορούμε λοιπόν, με μια σειρά διατάσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης να βελτιώσουμε σημαντικά ή/και να λύσουμε το πρόβλημα.

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ

Σε πρώτη φάση εκτελούμε κάθε μέρα πρωί και βράδυ τη σειρά απλών στατικών διατάσεων που βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα μπαίνοντας στη κάθε θέση πολύ αργά και μαλακά,μένοντας εκεί για περίπου 20 δευτερόλεπτα.Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές στην κάθε θέση.Στη διάρκεια εκτέλεσης δε θα πρέπει να αισθανόμαστε πόνο, πάρα μόνο ένα μυϊκό “τράβηγμα” και ανακούφιση.

Σταδιακά μπορούμε να αυξήσουμε το εύρος στις διατάσεις μας υποβοηθώντας τις κινήσεις με πίεση από το χέρι μας. Προσέχουμε πάντα το σώμα και οι ώμοι μας να παραμένουν σταθερά και ακίνητα.Με την προϋπόθεση ότι δουλεύουμε τις διατάσεις συστηματικά και οι μύες της αυχενικής περιοχής έχουν χαλαρώσει από την ένταση ,μπορούμε τότε να περάσουμε στην επόμενη φάση της εκγύμνασης.

ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Προσθέτουμε τις παραπάνω ασκήσεις ισομετρικής πίεσης στο πρόγραμμα μας, και τοποθετούμε το ένα ή και τα δύο μας χέρια στις θέσεις που φαίνονται στην παραπάνω εικόνα. Πιέζουμε σταθερά με το κεφάλι το χέρι μας χωρίς να υπάρχει κίνηση.Διατηρούμε την πίεση αυτή για περίπου 10 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 3 φορές σε κάθε θέση.

Τέλος , την πλήρη εκγύμναση της περιοχής ολοκληρώνει η ένταξη ισοτονικών ασκήσεων των 10-15 επαναλήψεων ,για 2-3 σετ, μια έως 2 φορές την εβδομάδα.

Η σειρά των παραπάνω ασκήσεων θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε έναν ισχυρό μυικά αυχένα. Απαιτείται διάστημα περίπου ενός μήνα για να έχουμε σαφή μείωση του πόνου και βελτίωση του προβλήματος μας.

Όμως για να βελτιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα θα πρέπει να τροποποιήσουμε παράλληλα και τους παράγοντες που επιβαρύνουν τον αυχενικό πόνο που μπορεί να είναι: σκυφτή θέση στον υπολογιστή,τηλεόραση σε μεγάλο ύψος, εργασία που απαιτεί να έχουμε το κεφάλι μας σε ακραίες θέσεις, βαριές τσάντες στον ένα ωμό, ύπνος μπρούμυτα η πλάγια χωρίς μαξιλάρι, υπερβολική άσκηση τραπεζοειδών, έκθεση σε κρύα ρεύματα, στρεσογόνες καταστάσεις.

Αβραμίδης Π. Γρηγόριος MD MSc Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Αβραμίδης Π. Γρηγόριος MD MSc
Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.