Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση διατομής καμπτήρα τένοντα

Facebooktwitterpinterest

Προσοχή!!!

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο εφαρμόζετε σε περιπτώσεις αποκατάστασης διατομής καμπτήρα  τένοντα με σύγχρονες τεχνικές ( ράμματα fiberwire , 2 core συρραφή ) σε περίπτωση καθαρών τραυμάτων ( πχ γυαλί ) χωρίς ελλείμματα τένοντα, άριστη τεχνική συρραφής και χωρίς επιπλοκές ( πχ λοίμωξη). Στόχο έχει το καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα σε αυτούς τους δύσκολους τραυματισμούς, που πολλές φορές το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο.

Οι καμπτήρες τένοντες αποτελούν τη συνέχεια των μυών του αντιβραχίου προς το χέρι, και συνδέονται με τα οστά στα δάχτυλα και τον αντίχειρα. Οι καμπτήρες τένοντες επιτρέπουν την κάμψη των δακτύλων και του αντίχειρα.

Η διατομή των τενόντων αυτών είναι σοβαρός τραυματισμός και η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ιδιαίτερα απαιτητική, και θα απαιτηθεί εντατική φυσικοθεραπεία και μακριά περίοδος αποθεραπείας  για να ανακτηθεί η κίνηση.

Μετά το χειρουργείο

Το τραύμα θα είναι μεγαλύτερο  από τον αρχικό τραυματισμό για να γίνει εφικτή η επιδιόρθωση των τενόντων από τον χειρουργό. Αυτό γίνεται  με ειδικό ισχυρό fiberwire ράμμα και ειδική συρραφή, τόσο μέσα όσο και έξω από τον τένοντα ( 2 – core – modified kessler και περίπαρση). Μετά την επέμβαση, ο τένοντας είναι πολύ αδύνατος και μπορεί υποστεί επαναρήξη εξαιρετικά εύκολα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή τους επόμενους τρεις μήνες, για να μπορέσει να επανέλθει προοδευτικά η δύναμη, χωρίς κίνδυνο επαναρήξης.

Εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής στην άκρα χείρα, πρέπει να παρακολουθεί και να  επιβλέπει την πρόοδο της αποκατάστασης. Θα προμηθευτείτε νάρθηκα περιορισμού πλήρους έκτασης των δακτύλων (ακινητοποίηση μετακαρπιοφαλαγγικών σε κάμψη 30-40 μοίρες, ενω επιτρέπει έκταση φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων), για την προστασία της συρραφής του τένοντα.  Τον νάρθηκα θα πρέπει να τον φοράμε συνεχώς για 6-7 εβδομάδες.

Ο φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει συγκεκριμένες ασκήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται 2-3 επαναλήψεις ανά μία ώρα. Η στενή συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή είναι  απαραίτητη  τόσο κατά την διάρκεια των συνεδριών φυσικοθεραπείας, όσο και με το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας στο σπίτι,  για να εξασφαλιστεί ένα καλό τελικό  αποτέλεσμα .

Άσκηση παθητικής κινητοποίησης  δακτύλων

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 1-1.png

Εικόνα 1

Ακούμπησε παθητικά με την βοήθεια του άλλου χεριού, κάθε κάθε δάχτυλο προς τα κάτω ξεχωριστά, στην παλάμη του χεριού, κάμπτοντας πλήρως και τις τρεις αρθρώσεις, όπως φαίνεται στην εικόνα 1.

 Άσκηση ενεργητικής κάμψης δακτύλων

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 2-1.png

Εικόνα 2

Τοποθετήστε τα δάχτυλα του καλού χεριού, στην παλάμη του χειρουργημένου χεριού , όπως φαίνεται στην εικόνα 2. Σε αυτή την θέση, λυγίστε πρώτα όλα σας δάχτυλα και ακουμπήστε στα δάχτυλα του άλλου χεριού. Στη συνέχεια αργά τα φέρνουμε σε έκταση μέχρι το όριο του νάρθηκα.

Άσκηση συνδυασμού ενεργητικής έκτασης και ενεργητικής κάμψης δακτύλων

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 3-1.png

Εικόνα 3

Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας στο καλό χέρι πάνω από το αρθρώσεις του χειρουργημένου σας χέρι, όπως φαίνεται στην εικόνα 3. Σε αυτή την άσκηση, πρώτα ισιώστε όλα τα δάχτυλά σας στη μέση και μετά χαλαρώστε πίσω στον νάρθηκα, εκτείνοντας προοδευτικά τις μετακαρπιοφαλαγγικές και κάμπτοντας τις φαλαγγοφαλαγγικές αρθρώσεις .

Γενικές συμβουλές

✔ Φορέστε τον νάρθηκα σύμφωνα με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σας για 6-7 εβδομάδες, ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας ενημερώσει πότε είναι ασφαλές να το αφαιρέσετε τον νάρθηκα

✔ Κρατήστε ψηλά το χέρι σας για να ελέγξετε το οίδημα (πρήξιμο), τοποθετήστε το χέρι σας επάνω δύο μαξιλάρια όταν κάθεστε ή κοιμάστε και κρατήστε το με ανάρτηση  όταν περπατάτε για μία έως δύο εβδομάδες μέχρι το οίδημα να μειωθεί

✔ Κάντε τις ασκήσεις 2-3 φορές ανά ώρα όταν είστε ξύπνιοι. Ο φυσικοθεραπευτής θεραπευτής σας θα σας συμβουλέψει σχετικά πώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι ασκήσεις σας. Είναι απαραίτητο να κάνετε  τις ασκήσεις σας όπως φαίνονται στις εικόνες.

✘ Μην Χρησιμοποιήστε το χέρι σας ενάντια σε οποιαδήποτε αντίσταση, όπως να μαζέψετε πράγματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη της συρραφής του τένοντα.

✘ Αποφύγετε να οδηγήσετε μέχρι να σας ενημερώσουν ότι αυτό είναι ασφαλές για εσάς ο φυσικόθεραπευτής ή ο ιατρός.

✘  Αποφύγετε να σηκώσετε ή μεταφέρετε βαριά αντικείμενα για 8-10 εβδομάδες από τη χειρουργική σας επέμβαση ώστε να επιτρέψετε στον τένοντά  να ανακτήσει όλη του τη δύναμη.

Να είστε σε εγρήγορση για τυχόν προβλήματα

  • Περιποίηση πληγών

Τα ράμματα σας θα αφαιρεθούν 10-14 ημέρες μετά χειρουργική επέμβαση

  • Λοίμωξη

Εάν το χέρι σας γίνεται όλο και πιο επώδυνο, ζεστό ή φαίνεται ερυθρό και οιδηματώδη μπορεί να έχετε λοίμωξη. Σε αυτή την  περίπτωση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε  άμεσα με τον θεράποντα ιατρό.

  • Επαναρήξη τένοντα 

Οποιαδήποτε ξαφνική απώλεια κίνησης με ή χωρίς πόνο, μπορεί να υποδεικνύει ότι η συρραφή έχει σπάσει. Αν αυτό είναι σε περίπτωση που είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό.

  • Πόνος 

Επιδείνωση του πόνου, μπορεί να οφείλεται σε οίδημα ή άλλη επιπλοκή, μιλήστε με τον φυσικοθεραπευτή σας ή τον ιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

 Κυριάκος Α Δημητριάδης MD Msc Ορθοπαιδικός Xειρουργός – Τραυματολόγος


Κυριάκος Α Δημητριάδης MD Msc
Ορθοπαιδικός Xειρουργός – Τραυματολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.