Ψηφιακή Δερματοσκόπηση

Ψηφιακή Δερματοσκόπηση Facebooktwitterpinterest

Το δερματοσκόπιο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο που έχει στην διάθεση του ο δερματολόγος για την αξιολόγηση των σπίλων και την έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος.

Το κακόηθες μελάνωμα ξεκινάει από τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας και εμφανίζεται κατά κανόνα σε άτομα ανοιχτόχρωμου χρώματος (φωτότυπος I και II) με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ηλιακών εγκαυμάτων.

Είναι πολύ επιθετικός καρκίνος, αλλά αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί χειρουργικά σε πρώιμο στάδιο η πρόγνωση είναι καλή. Ένας μικρός αριθμός μελανωμάτων παρουσιάζεται σε προϋπάρχοντες μελαγχρωματικούς σπίλους.
Στην πλειοψηφία του όμως το μελάνωμα παρουσιάζεται αιφνιδιαστικά σε σημείο όπου δε υπήρχε προηγουμένως κανένας σπίλος αλλά φυσιολογικό μέχρι πρότινος δέρμα (de novo).
Για την αξιολόγηση των μελανοκυτταρικών σπίλων και την ανίχνευση προειδοποιητικών σημείων μελανώματος χρησιμοποιούμε στην κλινική πράξη τον κανόνα ABCDE, όπου τo Α εκφράζει την ασυμμετρία (ASYMMETRY),
το Β εκφράζει το όριο (BORDER), το C εκφράζει το χρώμα (COLOR), το D εκφράζει τη διάμετρο (DIAMETER)
και το E εκφράζει την εξέλιξη ή την αλλαγή (EVOLVING).
Σημαντικό εργαλείο στην διάθεση του δερματολόγου για την αξιολόγηση των σπίλων σε μεγέθυνση είναι το δερματοσκόπιο, που παρέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης οπτικών χαρακτηριστικών που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Παράλληλα με την ψηφιακή δερματοσκόπηση υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης των εικόνων σε υπολογιστή με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης των σπίλων και τη σύγκριση σε επανέλεγχο.

Δέσποινα Παπαθεμελή, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Δέσποινα Παπαθεμελή,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.