Δεδομένα για την νικοτίνη και την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό

Δεδομένα για την νικοτίνη και την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό Facebooktwitterpinterest

Νικοτίνη: από το φυτό στους ανθρώπους
Συνοπτική παράθεση επιστημονικών δεδομένων για τη νικοτίνη και την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό .
Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, οι οποίες μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων Καρκίνου, Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Η νικοτίνη είναι το πιο γνωστό συστατικό που εμπεριέχει το φυτό του καπνού και ως εκ τούτου ενυπάρχει στα καπνικά προϊόντα. Είναι πλέον σαφές ότι η νικοτίνη είναι εθιστική και δεν είναι ακίνδυνη, όμως, αντίθετα απ’ ό,τι πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν, δεν αποτελεί την κύρια αιτία των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Η καύση είναι η αιτία που παράγει τη συντριπτική πλειονότητα των τοξικών ενώσεων που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου και προκαλούν τις ασθένειες.
Η νικοτίνη χρησιμοποιείται επίσης, ως το βασικό συστατικό των θεραπειών υποκατάστασης που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.
Τέλος, αξιόπιστοι οργανισμοί Δημόσιας Υγείας όπως το Public Health England (PHE) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη αλλά δεν περιλαμβάνουν καύση, ως εναλλακτικές του καπνίσματος επιλογές για όσους διαφορετικά θα συνέχιζαν το κάπνισμα.

Πατήστε εδώ για να διαβάστε περισσότερα σχετικά με:

Το φυτό του καπνού:
_ Οικογένεια Solanaceae. Σε αυτή την οικογένεια περιλαμβάνονται επίσης οι ντομάτες (~332 ng νικοτίνης ανά τεμάχιο κατά μέσο όρο), οι πατάτες (~675 ng) και οι μελιτζάνες (~525 ng). Η έρευνα εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 1400 ng νικοτίνης καθημερινά μέσω της τροφής. Αντίστοιχα, ένα μόνο τσιγάρο περιέχει ~12 mg νικοτίνης, δηλαδή 18 χιλιάδες φορές περισσότερη νικοτίνη από μια πατάτα, κατά μάζα. Αλλά μόνο ένα κλάσμα (<2 mg) αυτής της νικοτίνης μεταφέρεται στο αέριο του καπνού ενός τσιγάρου με την καύση.
Τις επιδράσεις της νικοτίνης & τον εθισμό:
_ Χρειάζεται λίγος χρόνος μετά την έναρξη χρήσης ενός προϊόντος που περιέχει νικοτίνη για να φτάσει η νικοτίνη στον εγκέφαλο με επαρκή συγκέντρωση για να προκαλέσει κάποιο αποτέλεσμα. Αυτός ο χρόνος κυμαίνεται από περίπου 10΄΄ για το τσιγάρο έως και μία ώρα για τα επιθέματα νικοτίνης. Μόλις εισέλθει στον εγκέφαλο, η νικοτίνη δεσμεύεται με νικοτινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης (nAChRs), που βρίσκονται στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, GABA, γλουταμινικού, ακετυλοχολίνης και νοραδρεναλίνης. Ως αποτέλεσμα, η νικοτίνη μπορεί να διεγείρει και τελικά να επηρεάζει τις βραχυπρόθεσμες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως το συναίσθημα, τη μάθηση και τη μνήμη. Η δράση της νικοτίνης στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκαλέσει φυσιολογικές επιδράσεις εκτός του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, απελευθερώνεται η αγγελιοφόρος επινεφρίνη στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε προσωρινή στένωση των αιμοφόρων αγγείων, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Τέλος, η χρόνια έκθεση στη νικοτίνη έχει ως αποτέλεσμα την ανοχή, δηλαδή μειωμένη απόκριση στην ίδια δόση νικοτίνης και την ευαισθητοποίηση, η οποία είναι μια αυξημένη απόκριση στην ίδια δόση νικοτίνης. Αυτές οι αλλαγές στην απόκριση στηρίζουν την ανάπτυξη της εξάρτησης και μπορούν να οδηγήσουν σε προσωρινά συμπτώματα στέρησης όταν κάποιος προσπαθεί να σταματήσει το κάπνισμα.
Τα επίπεδα νικοτίνης στον οργανισμό μέσω διαφορετικών νικοτινούχων και καπνικών προϊόντων:
_ Με το τσιγάρο, τα μέγιστα επίπεδα νικοτίνης του αίματος επιτυγχάνονται σε περίπου έξι έως δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, το επίπεδο της νικοτίνης στο αίμα πέφτει περίπου κατά το ήμισυ κάθε δύο ώρες κατά μέσο όρο. Οι περισσότερες θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης (NRTs) δεν παρέχουν το ίδιο φαρμακοκινητικό προφίλ με το συμβατικό τσιγάρο, είναι επομένως λιγότερο πιθανό να ικανοποιήσουν την ανάγκη του καπνιστή. Αντιθέτως, το προϊόν θέρμανσης του καπνού, [Electrically Heated Tobacco System (EHTS), εμπορική ονομασία IQOS], δημιουργεί ένα προφίλ επιπέδων νικοτίνης παρόμοιο με αυτό του τσιγάρου. Σύμφωνα με δύο μελέτες στην Ιαπωνία, η μέγιστη συγκέντρωση νικοτίνης στο αίμα εμφανίστηκε περίπου έξι λεπτά μετά την έναρξη χρήσης του προϊόντος, ξεπέρασε το επίπεδο του 88% που επιτυγχάνεται με το συμβατικό τσιγάρο και έχει πιθανότητες να πλησιάσει στο 100%, καθώς ο καταναλωτής εξοικειώνεται περισσότερο με τη χρήση του προϊόντος.
Πώς να συγκρίνουμε διαφορετικά νικοτινούχα ή/και καπνικά προϊόντα στην επιστημονική έρευνα:
_ Είναι σημαντικό να έχουμε έναν κοινό ποσοτικό τρόπο σύγκρισης του αερολύματος των προϊόντων χωρίς καύση σε σχέση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, ώστε τα αποτελέσματα να είναι μεθοδολογικά δυνατό να αναπαραχθούν και από άλλα ερευνητικά κέντρα. Μια τέτοια προσέγγιση επικεντρώνεται σε συγκρίσεις με βάση την ίση συγκέντρωση νικοτίνης, αφού οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα προϊόντα καπνού κυρίως για να λάβουν νικοτίνη. Ο FDA έχει επίσης δηλώσει ότι οι συγκρίσεις εκπομπών βάσει νικοτίνης είναι πιθανότερο να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα επίπεδα έκθεσης του ανθρώπου σε σχέση με συγκρίσεις που στηρίζονται στον αριθμό τσιγάρων και ράβδων.
Ποιες οι τάσεις διεθνώς στον τομέα της Δημοσίας Υγείας:
_ Αρκετοί φορείς και ρυθμιστικές αρχές στον χώρο της Δημόσιας Υγείας παγκοσμίως, συμφωνούν ότι οι πολιτικές που στηρίζουν τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα του τσιγάρου (Tobacco Harm Reduction) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, οι απόψεις εξακολουθούν να διαφέρουν ως προς τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζουν τα εναλλακτικά του τσιγάρου προϊόντα. Οργανισμοί όπως το PHE και ο FDA πιστεύουν στη θετική συνεισφορά των προϊόντων αυτών στον έλεγχο του καπνίσματος, ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, εφαρμόζονται αυστηροί περιορισμοί στα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη. Έτσι παραδείγματος χάριν, με βάση τη νομοθεσία της Αυστραλιανής Κοινοπολιτείας, τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη, πέρα από τα συμβατικά τσιγάρα, κατηγοριοποιούνται είτε ως φάρμακα και χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή (με εξαίρεση τα επιθέματα, τις τσίχλες και τα σπρέι νικοτίνης), είτε ως επικίνδυνα δηλητήρια με εξαίρεση όσα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.