O αποφασιστικός ρόλος της ογκοθερμίας στην ανοσολογία του καρκίνου

Facebooktwitterpinterest

 

Η υπερθερμία (δλδ η θεραπευτική εκλεκτική θέρμανση των κακοήθων όγκων) είναι από ετών γνωστή για την αυτόνομη καρκινοκτόνο δράση της και για τη μεγάλη συνεργητικότητα που παρουσιάζει, όταν εφαρμόζεται συνδυαστικά με τις πιο συμβατικές θεραπείες (χημειο- και ακτινοθεραπεία).

Σύμφωνα με το παγκόσμιο consensus των ειδικών στο συνέδριο Kadota (2004), η προσθήκη υπερθερμίας σε οποιοδήποτε συμβατικό αντικαρκινικό θεραπευτικό σχήμα διπλασιάζει περίπου το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Η καινοτόμος εξέλιξη της υπερθερμίας, που επεκράτησε να λέγεται ογκοθερμία, εκμεταλλεύεται τις ξεχωριστές ιδιότητες του ίδιου του κακοήθους όγκου για να παγιδεύσει την ενέργεια εκλεκτικά, επάνω του. Με την τεχνολογία αυτή, η περιοχή του όγκου υποβάλλεται σε εναλλασσόμενο πεδίο πυκνωτικής μορφής, διαμορφωμένο κατά πλάτος με χρονο-μορφοκλασματική τρόπο (time-fractal modulation). Με την καινοτομία αυτή επιτυγχάνεται η εκλεκτική διέγερση των φυσικώς υπαρχόντων νανοσωματιδίων της κυτταρικής μεμβράνης. Η  διέγερση αυτή έχει τα εξής αλυσσιδωτά αποτελέσματα:

  • Υπερθέρμανση της κυτταρικής μεμβράνης κατά 3οC σε σχέση με το κυτταρόπλασμα και το υγρό των ιστών.
  • Διέγερση βιοχημικών διεργασιών που καταλήγουν σε κυτταρικό θάνατο, με τον φυσιολογικό μηχανισμό της αποπτώσεως, που είναι ανενεργός στον καρκίνο (πρωτογενής καρκινοκτόνος δράση).
  • Παραγωγή κυτταρικών θραυσμάτων (=αποπτωτικά σωμάτια) με βιοχημικά χαρακτηριστικά DAMP (=Damage Associated Molecular Patterns), τα οποία έχουν γενετική πληροφορία και αντιγονικότητα ίδια με του όγκου από τον οποίον προέρχονται.
  • Τα DAMPs επεξεργάζονται από ανοσοκύτταρα και προάγουν την ωρίμανση ειδικώς μυημένων αντικαρκινικών δενδριτικών κυττάρων και άλλων ανοσοκυττάρων με ειδικότητα την παρουσίαση αντιγόνων (=άλλων καρκινικών κυττάρων) στα μακροφάγα για καταστροφή. Με τον τρόπο αυτόν ξεπερνιέται η ιδιότητα των καρκινικών κυττάρων να “κρύβονται” από το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ανοσογενής καταστροφή όγκων

Η όλη σειρά των παραπάνω φαινομένων λέγεται ICD (=Immunogenic Cell Death – Ανοσογενής Κυτταρικός Θάνατος). Η διεργασία ευαισθητοποιήσεως των ανοσοκυττάρων από τα DAMPs έχει μεγάλη ομοιότητα με τη διαδικασία ανοσοποιήσεως με εμβολιασμό.

Ο Ανοσογενής Κυτταρικός Θάνατος εκδηλώνεται ακόμη και σε απομακρυσμένα από τον πρωτοπαθή όγκο σημεία (μεταστάσεις), ακόμη και αν αυτά δεν υποβληθούν σε τοπική θεραπεία με ογκοθερμία. Το φαινομενικά περίεργο και απροσδόκητο αυτό φαινόμενο λέγεται abscopal effect.

Τα παραπάνω είναι φαινόμενα παρατηρούμενα ειδικά με την νεώτερης γενιάς υπερθερμία, την ογκοθερμία.

Με λίγα λόγια, το μύνημα του συνεδρίου αυτού είναι ελπιδοφόρο: Το μέλλον της υπερθερμίας βρίσκεται στην ογκοθερμία και την ανοσολογική της δράση.

 

Andras Szasz1,2

1Καθηγητής βιοτεχνολογίας, σχολή μηχανικών, Παν. St. Istvan, Ουγγαρία

2Καθηγητής πληροφορικής τεχνολογίας & βιονικής, Καθολικό Παν. Βουδαπέστης, Ουγγαρία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.