Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ)

Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ); Facebooktwitterpinterest

Ο οδηγός γονιμότητας της γυναίκας!

Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ);

Αν και η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) δεν είναι ευρέως γνωστή όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη ή η τεστοστερόνη, είναι από τις πιο βασικές ορμόνες της γυναίκας.  Αυτή η ορμόνη με πολύ απλά λόγια καθρεφτίζει τη γονιμότητα της γυναίκας, καθώς αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη για το γυναικείο βιολογικό ρολόι.

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) παράγεται από τα κοκκιώδη κύτταρα στα ωοθυλάκια των ωοθηκών και αντανακλά το ωοθηκικό απόθεμα.

«Η εξέταση ΑΜΗ μπορεί να δείξει τον αριθμό των ωαρίων που διαθέτει κάθε γυναίκα. Ένα χαμηλό επίπεδο AMH υποδηλώνει μειωμένο απόθεμα ωοθηκών ή χαμηλό αριθμό ωαρίων, γι’ αυτό η ορμόνη συνδέεται με τη γονιμότητα», εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, αυτή η εξέταση απαιτεί την προσοχή μας γιατί μπορεί οι χαμηλοί δείκτες να δείχνουν μειωμένα αποθέματα, αλλά η μέτρηση της ΑΜΗ δεν επαρκεί για να υπολογιστούν οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης, ενώ δεν δείχνει αν τα αποθέματα ωαρίων είναι καλής ποιότητας, που είναι και το ζητούμενο στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές της ΑΜΗ δεν πρέπει να προβληματίζουν τις γυναίκες αν οι υπόλοιπες ορμονολογικές εξετάσεις είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

Πότε γίνεται διερεύνηση της ωοθηκικής εφεδρείας;

Συνήθως οι γιατροί δεν ζητούν αξιολόγηση της ΑΜΗ από γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας.  Οι δείκτες της AMH μαζί με άλλες εξετάσεις υπογονιμότητας καθοδηγούν τους γιατρούς να καταλάβουν εάν οι ωοθήκες γερνούν πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε και εάν απομένουν λίγα ωάρια.

Η μέτρηση της αντιμυλλέριου ορμόνης συνιστάται κυρίως στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών που παρά τις πολλές και συνεχείς προσπάθειες τους μέσα σε ένα χρόνο δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδί. Το αντίστοιχο διάστημα για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών είναι 6 μήνες.

Εάν μία γυναίκα υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή επιθυμεί να καταψύξει τα ωάριά της, η AMH μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τον αριθμό των ωαρίων που μπορεί να παράγει ενώ βοηθά και στην εκτίμηση για τη σωστή δόση των φαρμάκων διέγερσης των ωοηθηκών.

Η εξέταση AMH και οι φυσιολογικές τιμές

Η διερεύνηση των επιπέδων της αντιμυλλέριου ορμόνης γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος και τα φυσιολογικά επίπεδα αλλάζουν αναλόγως με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνει η γυναίκα, τα επίπεδα μειώνονται.

Σε μία γόνιμη γυναίκα τυπικά κυμαίνονται από 1 έως 4 ng/ml. Κάτω από 1 ng/ml θεωρούνται χαμηλά και είναι ένδειξη μειωμένης ωοθηκικής εφεδρείας.

Τα χαμηλότερα επίπεδα AMH (<1) σχετίζονται με:

  • Χαμηλό αριθμό ωαρίων
  • Υψηλότερο κίνδυνο ακύρωσης του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Υψηλότερα ποσοστά μη φυσιολογικής γονιμοποίησης

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι αύξησης των επιπέδων της αντιμυλλέριου ορμόνης και σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης υπογονιμότητας, θα πρέπει να διερευνηθούν με τον γιατρό οι μελλοντικές επιλογές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή κατάψυξης ωαρίων.

Τι δείχνουν οι υψηλές τιμές ΑΜΗ

Τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης αυτής μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλη ορμονική διαταραχή που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση ΑΜΗ;

Η εξέταση συνιστάται βασικά στις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, διότι μπορεί να παράσχει ενδείξεις για τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας.

Επιπλέον, γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα, γυναίκες με ιστορικό καρκίνου, χημειοθεραπείας ή εγχείρησης ωοθηκών/ενδομητρίου καθώς και γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί για αφαίρεση κύστεων από τις ωοθήκες μπορούν με την εξέταση αυτή να μάθουν αν και πόσο έχει επηρεαστεί η αναπαραγωγική ικανότητά τους.

«Θυμηθείτε όμως ότι ακόμα κι αν έχετε λιγότερα ωάρια, μπορεί να είναι καλής ποιότητας και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό από τον αριθμό των ωαρίων. Στη γονιμοποίηση, είτε μέσω φυσικής σύλληψης, είτε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή κατάψυξης ωαρίων, σημασία έχει η ποιότητα του ωαρίου που θα υποδεχθεί το σπέρμα για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την απόκτηση ενός παιδιού», καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος,

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.