Οι άνδρες εμφανίζουν μακροχρόνια πτώση στην ποιότητα του σπέρματος

Οι άνδρες εμφανίζουν μακροχρόνια πτώση στην ποιότητα του σπέρματος μετά τον COVID ακόμα κι αν το πέρασαν ελαφρά Facebooktwitterpinterest

μετά τον COVID ακόμα κι αν το πέρασαν ελαφρά.

Πάνω από τρεις μήνες μετά την ήπια λοίμωξη από COVID, οι άνδρες έχουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά και λιγότερα που είναι ικανά να «κολυμπήσουν», σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 39ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στην Κοπεγχάγη.

Ισπανοί ερευνητές είπαν ότι 100 ημέρες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, δεν φαίνεται να υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα και τη συγκέντρωση (τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο) του σπέρματος, αν και έχει παραχθεί νέο σπέρμα σε αυτό το διάστημα.

«Υπήρξαν προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα μετά από λοίμωξη από COVID, αλλά καμία μελέτη δεν έχει παρακολουθήσει άνδρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υποθέσαμε ότι η ποιότητα του σπέρματος θα βελτιωνόταν μόλις θα δημιουργείτο νέο σπέρμα, αλλά αυτό δεν συνέβη. Δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ποιότητα του σπέρματος και υπάρχει πιθανότητα ο COVID να έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη, ακόμη και σε άνδρες που πέρασαν ελαφριά τη λοίμωξη», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

Δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου 78 ημέρες για τη δημιουργία νέου σπέρματος, ήταν σκόπιμο να αξιολογηθεί η ποιότητα του σπέρματος τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την ανάρρωση από τον COVID.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 45 άνδρες, με μέση ηλικία 31 έτη, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί κλινικές γονιμότητας στην Ισπανία. Όλοι είχαν διάγνωση ήπιας νόσου COVID και οι κλινικές είχαν δεδομένα από ανάλυση δειγμάτων σπέρματος που είχαν ληφθεί πριν κολλήσουν κορονοϊό οι άνδρες. Έλαβαν δείγματα σπέρματος κατά περιόδους και τα συνέκριναν τις παραμέτρους με τα αρχικά δείγματα που είχαν, προ COVID.

Διαπίστωσαν μια στατιστικά σημαντική διαφορά στις εξής παραμέτρους:

·     όγκος του σπέρματος (μείωση 20% από 2,5 σε 2 χιλιοστόλιτρα)

·     συγκέντρωση σπέρματος (μείωση 26,5% από 68 σε 50 εκατομμύρια ανά ml εκσπερμάτισης)

·     αριθμός των σπερματοζωαρίων (μείωση 37,5% από 160 σε 100 εκατομμύρια ανά ml του σπέρματος)

·     συνολική κινητικότητα, δηλαδή την ικανότητα κίνησης και κολύμβησης προς τα εμπρός (μείωση 9,1% από 49% σε 45%)

·     αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων (μείωση 5% από 80% σε 76%).

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Núñez-Calonge είπε ότι επηρεάστηκαν περισσότερο η κινητικότητα και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων.

Οι μισοί από τους άνδρες είχαν 57% χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων μετά τον COVID σε σύγκριση με τα δείγματά τους πριν από τη νόσο. Η μορφολογία των σπερματοζωαρίων δεν επηρεάστηκε σημαντικά.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την ομάδα ανδρών που παρείχαν δείγμα αφού είχαν περάσει 100 ημέρες μετά τον COVID, διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος δεν είχαν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

«Η συνεχιζόμενη επίδραση της λοίμωξης από COVID στην ποιότητα του σπέρματος σε αυτήν την μεταγενέστερη περίοδο μπορεί να προκληθεί από μόνιμη βλάβη λόγω του ιού, ακόμη και σε ήπια μόλυνση. Πιστεύουμε ότι οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2 στην ανδρική γονιμότητα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι αυτή η μείωση στην ποιότητα του σπέρματος εμφανίζεται σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη COVID, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα χωρίς οι άνδρες να εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα της νόσου», δήλωσε ο καθηγητής Núñez-Calonge.

Είναι γνωστό ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει τους όρχεις και το σπέρμα, αλλά ο μηχανισμός είναι ακόμα άγνωστος. Θεωρείται πιθανό να παίζει ρόλο η  φλεγμονή και βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα που παρατηρείται σε ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19.

«Η φλεγμονώδης διαδικασία μπορεί να καταστρέψει τα γεννητικά κύτταρα διεισδύοντας στα λευκά αιμοσφαίρια που εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζοντας τα κύτταρα που παράγουν την ανδρική ορμόνη», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η διαταραχή των παραμέτρων του σπέρματος μπορεί να μην οφείλεται σε άμεση επίδραση του ιού SARS-CoV-2. Είναι πιθανό να υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη μείωση των παραμέτρων του σπέρματος, αλλά δεν τους γνωρίζουμε ακόμα. Επιπλέον, δεν μετρήσαμε τα ορμονικά επίπεδα σε αυτήν τη μελέτη: σε άνδρες που έχουν ασθενήσει με COVID-19 έχουν αναφερθεί μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης, ενός βασικού παράγοντα που εμπλέκεται στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία».

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους συγκεκριμένους άνδρες για να καταγράφουν τόσο την ποιότητα του σπέρματος όσο τα επίπεδα των ορμονών όσο περνάει ο καιρός. Όπως είπαν, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για τις αναπαραγωγικές λειτουργίες των ανδρών μετά τη μόλυνση από τον COVID για να διαπιστωθεί εάν η γονιμότητά τους επηρεάζεται προσωρινά ή μόνιμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποιότητα του σπέρματος σε αυτούς τους ασθενείς μετά από τη λοίμωξη από COVID εξακολουθεί να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επομένως, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι μειώσεις στην ποιότητα του σπέρματος μετά από μόλυνση από COVID δείχνουν μειωμένη γονιμότητα και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.