Νέο τεστ είναι πιο αποτελεσματικό στη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου

Νέο τεστ είναι πιο αποτελεσματικό στη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου Facebooktwitterpinterest

Ένα νέο, φθηνό μοριακό τεστ PCR φάνηκε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου και μπορεί να μειώσει την ανάγκη για επεμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μεταφραστικής Ογκολογίας και Πρόληψης του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, κατάφεραν να ανιχνεύουν με το νέο τεστ επιγενετικές αλλαγές που δείχνουν εάν μια γυναίκα έχει καρκίνο του ενδομητρίου. Το νέο τεστ PCR γίνεται με δείγματα που λαμβάνονται από τον τράχηλο ή τον κόλπο.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αιμορραγία, πόνο στη μέση και στη λεκάνη, έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και αίμα στα ούρα.

Μέχρι τώρα, για να γίνει η διάγνωση αρχικά γίνεται ένα διακολπικό υπερηχογράφημα για τη μέτρηση του πάχους του ενδομητρίου, το οποίο όμως είναι χρήσιμο μόνο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Καθώς ορισμένες γυναίκες θα έχουν παχύτερο από το συνηθισμένο ενδομήτριο, αλλά δεν έχουν καρκίνο, είναι πιθανό να γίνουν πολλές περιττές επεμβατικές εξετάσεις, όπως η υστεροσκόπηση και βιοψίες.

Ο καθηγητής Martin Widschwendter, από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και το Τμήμα Γυναικείου Καρκίνου του UCL, είπε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιώντας το τεστ μας, πολύ λιγότερες γυναίκες που παρουσιάζουν αιμορραγία θα χρειαστεί να υποβληθούν σε επεμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 1.288 δείγματα που ελήφθησαν από τον τράχηλο γυναικών κατά τη διάρκεια εξετάσεων (τεστ-Παπ), τα οποία συλλέχθηκαν από μια μεγάλη ομάδα ερευνητών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένες από τις γυναίκες έπασχαν από καρκίνο του ενδομητρίου και άλλες όχι.

Το τεστ εντόπισε επιτυχώς και τους οκτώ καρκίνους του ενδομητρίου σε μια ομάδα 63 γυναικών που είχαν παρουσιάσει μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία. Το τεστ αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα διακολπικά υπερηχογραφήματα που είχαν ακρίβεια 89%.

Συγκεκριμένα το τεστ μπόρεσε να αναγνωρίσει σωστά τον καρκίνο του ενδομητρίου σε ποσοστό:

97,2% στην ομάδα που είχε δώσει δείγμα από τον τράχηλο της μήτρας
90,1% στην ομάδα που συνέλεξαν μόνες τους το δείγμα
100% στην ομάδα που το δείγμα είχε συλλέξει επαγγελματίας υγείας
Το ψευδώς θετικό ποσοστό του τεστ ήταν επίσης χαμηλότερο από ό,τι για τις παραδοσιακές εξετάσεις, όπως το διακολπικό υπερηχογράφημα.

Τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι το τεστ ήταν εξίσου αποτελεσματικό για όλες τις ομάδες – ανεξάρτητα από την ηλικία, την εθνικότητα, αν η γυναίκα ήταν πριν ή μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και το στάδιο, τον βαθμό και τον τύπο του καρκίνου.

Το νέο τεστ θα μπορούσε να προσφέρει έναν εύκολο και χαμηλού κόστους τρόπο για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των γυναικών με συμπτώματα καρκίνου του ενδομητρίου.

https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.22.00266

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.