Μυοκαρδίτιδα και Περικαρδίτιδα

Μυοκαρδίτιδα και Περικαρδίτιδα Facebooktwitterpinterest

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια πάθηση που δημιουργείται από φλεγμονή του μυοκαρδίου η οποία μπορεί να οφείλεται σε  ιογενείς λοιμώξεις

(ιοί coxsackie, echovirus και adenovirus), βακτηριακές λοιμώξεις, παράσιτα, αυτοάνοσα νοσήματα, τοξίνες, ακτινοβολία και φάρμακα.

Η περικαρδίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να συνυπάρχει με ή χωρίς την μυοκαρδίτιδα και  χαρακτακτηρίζεται από τη φλεγμονή του περικαρδίου, της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά από αίτια κοινά με αυτά της μυοκαρδίτιδας.

Τα συμπώματα που έχει ο ασθενής όπως πυρετός, πόνος στο στήθος, μυϊκούς πόνους έαν υπάρχει ιογενής λοίμωξη, δύσπνοια, κόπωση, ταχυκαρδία και οίδημα στα πόδια, υποψιάζουν τον καρδιολόγο για την πιθανή διάγνωση μυοκαρδίτιδας ή και περικαρδίτιδας.

Εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις όπως ηλεκτοκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, ακτινογραφία θώρακος και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αξονική ή μαγνητική καρδιάς οδηγούν στη διάγνωση και ακολουθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η οποία αλλάζει αναλόγως με την ανταπόκριση του κάθε ασθενούς.

Παρασκευή Κουτρολού Ειδική Καρδιολόγος

Παρασκευή Κουτρολού,
Ειδική Καρδιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.