Ολική αρθροπλαστική γόνατος με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (MIS-TKA)

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (MIS-TKA) Facebooktwitterpinterest

Λίγα λόγια για την ολική αρθροπλαστική γόνατος με την μέθοδο MIS-TKA:

oλική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια μέσω της ελάχιστα επεμβατικής τεχνική MIS-TKA.

Η αρθρίτιδα γόνατος αντιμετωπίζεται χειρουργικά με επιτυχία 98% και με επιβίωση των προθεμάτων στην δεκαετία με ποσοστό 95%. Η συνηθισμένη τεχνική της ολικής αρθροπλαστικής του γονάτου (Τotal Κnee Αrthroplasty –ΤΚΑ) περιλαμβάνει μία τομή 16-30 εκ.

Σε αντίθεση, όταν ο Dr. Luke Vaughan το 2000 είχε ξεκινήσει να μιλάει για μικρότερη τομή σε Ολική Αρθροπλαστική γόνατος πρότεινε τα 10 εκ. Σήμερα, ανάλογα τον ασθενή η τομή μπορεί να είναι από 8 εκ. έως 14 εκ. Το πλεονέκτημα της μικρότερης τομής δεν έχει να κάνει μόνο με το αισθητικό αποτέλεσμα. (Εικ.1).

Εικόνα 1: Μικρότερη τομή δέρματοςΕικόνα 1: Μικρότερη τομή δέρματος

Τα πλεονεκτήματα της επεμβατικής τεχνικής MIS-TKA είναι:

  • Ελάχιστη διατομή των μυών (κυρίως του τετρακεφάλου μυός) και των μαλακών μορίων.
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Γρηγορότερη κινητοποίηση (την 1η μετεγχειρητική μέρα)
  • Μικρότερη πιθανότητα φλεγμονής
  • Μικρότερη διαμονή στο Νοσοκομείο (2-3 μέρες) και γρηγορότερη επιστροφή στην οικία του και στην καθημερινότητά του.

Ποιες είναι οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις για την επεμβατική μέθοδο MIS-TKA;

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις για να γίνει σε έναν ασθενή MIS-TKA αντί της κλασσικής ολικής αρθροπλαστικής και η μοναδική αντένδειξη για μικρή τομή είναι οι μεγάλες παραμορφώσεις, οπότε θα πρέπει να επεκταθεί λίγο περισσότερο η χειρουργική τομή.

Ποιες είναι οι τεχνικές ιδιομορφίες της μεθόδου MIS-TKA;

Τα μέτρα που πρέπει κάποιος να πάρει προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών στην MIS-TKA είναι ακριβως τα ίδια όπως αυτά προτείνονται σε μία συμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος δηλ. :

  • Κατάλληλη επιλογή του ασθενούς.
  • Κατάλληλος προεγχειρητικός σχεδιασμός
  • Κατάλληλη επιλογή αντιβιοτικών όπως προτείνεται από την American Academy of Orthopaedic Surgeons

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής MIS-TKA;

Ο σκοπός της τεχνικής αυτής είναι να έχουμε μικρότερη τομή, χωρίς ταυτόχρονα να θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια τη επέμβαση και να έχουμε την πλήρη επάνοδο του ασθενή στις δραστηριότητές του όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ο μέσος όρος επιστροφής ενός ασθενή χωρίς κανένα βοήθημα (μπαστούνι ή πατερίτσα) στην καθημερινότητά του υπολογίζεται σε 5-6 εβδομάδες.

Η προσπέλαση που χρησιμοποιούμε είναι η τροποποιημένη έσω παραεπιγονατιδική προσπέλαση (MIS Medial Parapatellar Arthrotomy Minimally invasive total knee. Εικ.2 ) (και τα υλικά που χρησιμοποιούμε παραμένουν τα ίδια που χρησιμοποιούσαμε στην standard Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος.

Εικόνα 2: Εσω παραεπιγονατιδική προσπέλασηΕικόνα 2: Εσω παραεπιγονατιδική προσπέλαση

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση MIS-TKA;

Οι πιο κοινοί τύποι αναισθησίας είναι η γενική αναισθησία και η περιοχική αναισθησία, και η επιλογή της ποιο κατάλληλης καθορίζεται από τον αναισθησιολόγο κατόπιν συνεννοήσεως και με τον ασθενή. Συνήθως προτιμάται η επισκληρίδιος αναισθησία για να έχει ο ασθενής και μετεγχειρητική αναλγησία.

Στην αρθροπλαστική του γόνατος και στη νέα τεχνική, με ειδικά εργαλεία αντικαθίσταται η πάσχουσα άρθρωση με μεταλλική πρόθεση και η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-2 ώρες, αλλά με πολύ μικρότερη τομή και έχοντας πολύ λιγότερες απώλειες αίματος και τραυματισμό των μαλακών μορίων. Τα τμήματα της πρόθεσης μοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και λειτουργούν σαν μια φυσιολογική άρθρωση. Τα μέρη της τεχνητής άρθρωσης που θα δημιουργηθεί αποτελούνται από ειδικό ανθεκτικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο) και μεταλλικά πολύ ανθεκτικά κράματα ατσαλιού και τιτανίου, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.Εικ.3

Εικόνα 3: Μία τεχνητή άρθρωση γόνατος . Ακτινολογική απεικόνιση προ και μετά χειρουργείουΕικόνα 3: Μία τεχνητή άρθρωση γόνατος . Ακτινολογική απεικόνιση προ και μετά χειρουργείου

Η τεχνητή αυτή άρθρωση αποκαθιστά τις φυσιολογικές αναλογίες που πρέπει να έχει μία άρθρωση του γόνατος ώστε να μην πονάει ο ασθενής και να είναι ικανός να γυρίσει χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς στις προηγούμενες καθημερινές του ενασχολήσεις.

Μετά το πέρας του χειρουργείου ο ασθενής παραμένει κάποια ώρα στην ανάνηψη κάτω από τη στενή επίβλεψη του αναισθησιολόγου και του νοσηλευτικού προσωπικού έως ότου να είναι έτοιμος και έχει συνέλθει από την αναισθησία να ανέβει με το φορείο στο κρεβάτι του.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση :

Το πρώτο βράδυ μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει κλινήρης, φέρει ουροκαθετήρα, σωλήνα παροχέτευσης του τραύματος για να παροχετεύεται το αίμα από την άρθρωση και ενδοφλέβιο καθετήρα από τον οποίο λαμβάνει τα απαραίτητα φάρμακα (αντιβιοτικά, παυσίπονα, κλπ). Επίσης, επισκληρίδιο καθετήρα ο οποίος έχει τοποθετηθεί από τον αναισθησιολόγο στο χειρουργείο προκειμένου να μην πονάει και μετά από το χειρουργείο. Την δεύτερη μέρα μετά το χειρουργείο αφαιρούνται οι παροχετεύσεις και ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι και βαδίζει με περιπατητήρα με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή.Εικ.4

Εικόνα 4: Δεύτερη μετεγχειρητική ημέραΕικόνα 4: Δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα

Τις επόμενες μέρες νοσηλείας ο ασθενής ξεκινάει ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του, το οποίο υλοποιείται καθημερινά από τους συνεργάτες μας φυσιοθεραπευτές. Το κύριο μέλημά μας είναι να έχει το γόνατο αποκτήσει πλήρη έκταση και κάμψη ≥ 90ο από την 1η -2η μετεγχειρητική μέρα. Την τρίτη μέρα ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική πλήρως κινητοποιημένος, χωρίς ιδιαίτερο πόνο και με γραπτές οδηγίες για το διάστημα της αποθεραπείας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της μεθόδου MIS-TKA;

Σε διαφορές προοπτικές μελέτες που έχουν γίνει συγκρίνοντας την MIS-TKA με την συμβατική TKA αναφέρονται πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα οι ασθενείς με MIS-TKA έχουν :

Πολύ πιο γρήγορη κινητοποίηση, καθώς είναι σε θέση να κάνουν πλήρη ενεργητική κάμψη και έκταση του γονάτου τους, χωρίς ιδιαίτερο πόνο από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα. Απώλεια αίματος που περιορίζεται σε μία, σπάνια δύο φιάλες αίματος, καθώς ο τραυματισμός, λόγω της προσπέλασης των μαλακών μορίων είναι πολύ μικρότερος. Η συνολική νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι το πολύ 3(τρείς) μέρες και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του περπατώντας, χωρίς πόνο με περιπατητήρα τύπου «Π» και ξεκινάει άμεσα τις φυσικοθεραπείες για πιο γρήγορη αποκατάσταση.

Ιωάννης Τσαπακίδης,Ορθοπαιδικός

Ιωάννης Τσαπακίδης,
Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.