Τι είναι η κυτταρίτιδα,

Τι είναι η κυτταρίτιδα, Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η κυτταρίτιδα, πως δημιουργείται και ποια είναι η κατάλληλη διατροφή και άσκηση για την αντιμετώπισή της;
Η δημιουργία της κυτταρίτιδας οφείλεται στην διατάραξη της ισορροπίας δύο λειτουργιών του οργανισμού:
Της λιπογέννεσης και της λιποδιάλυσης.

Με την διατάραξη της ισορροπίας αυτής ατονεί η λιποδιάλυση και αποθηκεύεται περισσότερο λίπος, που διογκώνει τα λιποκύτταρα. Συνήθως πρόκειται για συσσώρευση λίπους, υγρών και τοξινών, που έχουν εγκλωβιστεί στο στρώμα του δέρματος που σχηματίζεται η ελαστίνη και το κολλαγόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την όψη φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα.

Πρέπει , επίσης να τονιστεί ότι η κυτταρίτιδα δεν παρατηρείται μόνο σε γυναίκες με περιττά κιλά, αλλά και σε λεπτές, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η ανάπτυξη της οφείλεται στην κακή τοπική αιμάτωση.
Τα λιποκύτταρα, δηλαδή, της συγκεκριμένης περιοχής δεν «τρέφονται» σωστά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της είναι η απόκτηση φυσιολογικού βάρους, από το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Καθοριστικό ρόλο στην μείωση της έχει επίσης η αποτοξίνωση και η ισορροπημένη διατροφή.

Οι διατροφικές συστάσεις, περιλαμβάνουν τα εξής:

1) Μείωση της πρόσληψης απλών σακχάρων, όπως η ζάχαρη. Αυτή δε βρίσκεται μόνο σε γλυκά, μπισκότα και σοκολάτες, αλλά κρυμμένη και σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα όπως οι σάλτσες κλπ .

2) Άμεση ενίσχυση της διατροφής μας με σύνθετους υδατάνθρακες και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

3) Η χρήση των αλμυρών και έτοιμων φαγητών θα πρέπει να περιοριστεί γιατί προκαλεί κατακράτηση

υγρών. Κατά συνέπεια, απαιτείται να πείτε «όχι» σε παστά, κονσέρβες, αλμυρά τυριά, πατατάκια και fast-food.

4) Όσο βαρύ και αν ακούγεται, επιβάλλεται να μειωθεί η κατανάλωση σε αλκοόλ. Περιορίστε επίσης, τον καφέ με προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη και ασπρατάμη.

Κυριότερα αίτια της κυτταρίτιδας:
Α) Η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης συμβάλλουν στη δημιουργία κυτταρίτιδας.

Β) Η κληρονομικότητα.

Γ) Προβλήματα ορμονικά και η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της.

Δ) Η δυσκοιλιότητα, η ανθυγιεινή διατροφή, χαμηλή σε περιεκτικότητα ινών δυσκολεύει το πεπτικό σύστημα και την καλή λειτουργία του έτσι ώστε να αδυνατεί να αποβάλλει τις τοξίνες.

Ε) Η κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία: το λεμφικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά λόγω της συσσώρευση τοξινών.

Ζ) Οι ανωμαλίες στην λειτουργία του ήπατος.

Στ) Το stress.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ!
Για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας, πρέπει να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τροφές με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα τηγανητά, μειώστε το κόκκινο κρέας και το αλάτι και αυξήστε τις ποσότητες λαχανικών, όσπριων και φρούτων. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί άλλης λιπαρής ουσίας και προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος.

Επίσης, το νερό είναι ο καλύτερος λιποδιαλύτης και βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Χρειάζεστε τουλάχιστον 1,5-2λιτρά νερό την ημέρα.

Η αερόβια ισοτονική άσκηση βελτιώνει τον τόνο των μυών, την κυκλοφορία του αίματος και πάνω απ’ όλα βοηθάει στην διάσπαση των μπλοκαρισμένων ιστών καθώς επίσης αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες (τοξίνες) πριν βρουν την ευκαιρία να μαζευτούν.

Ακολουθείτε ένα πρόγραμμα αεροβικής άσκησης για 20-40λεπτά τουλάχιστον 3φορές την εβδομάδα όπως:

Γρήγορο περπάτημα

Κολύμπι

Ποδήλατο

Αεροβική γυμναστική

Τζόκινγκ

Κύρου Μαρία, διατροφολόγος

Κύρου Μαρία,
διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.