Συμβουλές για να αποφύγετε την δυσπεψία και να έχετε μια καλή λειτουργία της πέψης

Συμβουλές για να αποφύγετε την δυσπεψία και να έχετε μια καλή λειτουργία της πέψης Facebooktwitterpinterest

Ο βλεννογόνος του εντέρου, έχει τον υψηλότερο ρυθμό κυτταρικής ανανέωσης στον οργανισμό, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι τροφές που παραμένουν άπεπτες προκαλούν ανεπάρκεια ενζύμων και τοξικά παραπροϊοντα, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της απορρόφησης θρεπτικών ουσίων. Το αίσθημα του μετεωρισμού , του στομαχικού καύσου , της ναυτίας , της δυσκοιλιότητας , η διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν λειτουργεί σωστά η πέψη των τροφών.

Η κακή απορρόφηση των τροφών μπορεί να προκαλέσει αναιμία, παχυσαρκία και μία πλειάδα εκφυλιστικών νόσων.

Οι κυριότεροι παράγοντες που απορυθμίζουν την πέψη είναι το στρές , τα άτακτα ωράρια γευμάτων, η ανεπαρκής διατροφή , τα φάρμακα , η κατάχρηση αλκόολ και το κάπνισμα.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν για να αποφύγετε την δυσπεψία και να έχετε μια καλή λειτουργία της πέψης:

1) Τρώτε μικρά γεύματα μασώντας αργά. Έξι μικρά σνακ είναι προτιμότερα από τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, που θα φάτε βιαστικά.

2) Τρώτε στην ώρα σας

3) Μην πίνετε υγρά κατά την διάρκεια των γευμάτων, καθώς αυτά παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των στερεών τροφών. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε κατά την διάρκεια του γεύματος, προτιμήστε μη όξινα υγρά. Το ιδανικό θα ήταν να πίνετε υγρά είτε πριν είτε μετά το γεύμα.

4) Κάνετε διάλειμμα για φρέσκα φρούτα μεταξύ γευμάτων, για να βοηθήσετε την πέψη, να αυξήσετε την ενέργεια σας και να διευκολύνετε την αποβολή τροφών.

5)Η βοήθεια των αντισπασμωδικών αφεψημάτων όπως είναι η αγγελική , το μελισόχορτο , το χαμομήλι , ο δυόσμος , η μέντα και το θυμάρι. Τα βότανα αυτά καταπραύνουν τους ιστούς του πεπτικού.

6)Καταναλώστε πράσινα λαχανικά . Τα φύλλα πικραλίδας και η σκόνη κουρκουμά εκκρίνουν μια ουσία που προκαλεί την ροή της χολής, η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας στην πεπτική διαδικασία.

7)Καταναλώστε σπόρους άνηθου και μάραθου πριν από το γεύμα. Περιέχουν μια ουσία η οποία εμποδίζει τον σχηματισμού εντερικών αερίων και αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων που προσβάλλουν το εντερικό σύστημα.

8) Δοκιμάστε μία παπάγια ή μία κόκκινη πιπεριά . Η παπάγια παρέχει παπαϊνη , μια ουσία που βοηθά την πέψη των πρωτεϊνών, καθώς και άλλα ένζυμα για την πέψη των αμύλων. Η κόκκινη πιπεριά, στην φυσική της μορφή προκαλεί ροή σιέλου και μειώνει την παραγωγή των στομαχικών οξέων.

Κύρου Μαρία, διατροφολόγος

Κύρου Μαρία,
διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.