Οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας

Οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας Facebooktwitterpinterest

Η φράουλα είναι αναμφισβητητά το ιδανικότερο ανοιξιάτικο, τονωτικό και γευστικό φρούτο!

Οι φρέσκιες φράουλες είναι ένα από τα ωραιότερα δώρα της φύσης, και για καλή μας τύχη αφθονούν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Είναι γλυκές γιατί περιέχουν σημαντική ποσότητα φρουκτόζης, έχουν υπέροχη γεύση και εξαιρετικά λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει μόνο 45kcal, ποσό εντυπωσιακά χαμηλό, που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν επιπλέον 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες την ημέρα έχασαν περίπου 4 1/2 κιλά! Οι φράουλες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε φυτικές ίνες, παρέχοντας 2,2 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Ακόμη, μπορούν να θεωρηθούν ως απεκκριτική τροφή, γιατί βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας δεν σταματούν εδώ. Είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C, που βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης της κακής χοληστερίνης (LDL) και δρα αντιοξειδωτικά βοηθώντας το δέρμα να παραμένει υγιές αλλά και νέο λόγω της μεγάλη περιέκτικοτητάς τους σε κάλιο και νάτριο. Ετσι η φράουλα παίρνει επάξια και τον τίτλο της «τροφής της νιότης».

Φυσικά, περιέχουν βιταμίνες Β, Α και σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, φώσφορου, ασβεστίου και σιδήρου. Αποτελούν μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές, στην παρέα των κόκκινων φρούτων (όπου συμπεριλαμβάνονται τα βατόμουρα, τα μούρα, τα ρόδια, τα σταφύλια και τα κεράσια).

Στη σύνθεση της φράουλας συναντάμε μια ιδιαίτερα σημαντική χημική ένωση, το ελλαγικό όξυ. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτει, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου εμποδίζοντας τους καρκινογόνους παράγοντες να μετατρέψουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.

Οι πολυφαινόλες που επίσης εμπεριέχονται στις φράουλες, μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης, προσφέροντας υγεία και τόνωση.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, παραπονιούνται πως οι φράουλες τους προκαλούν αλλεργία. Αυτό συμβαίνει όταν οι φράουλες δεν ωριμάζουν στο χωράφι. Αν είστε κι εσείς ένας απ’ αυτούς που βγάζουν εξανθήματα τρώγοντας φράουλες, δοκιμάστε το παρακάτω:

Ξεπλύνετε τις φράουλες αρκετά προσεκτικά με ζεστό νερό και αμέσως μετά με κρύο. Έτσι αφαιρείται απ’ το εξωτερικό τους το χνούδι που είναι υπεύθυνο για την αλλεργία.

Τα σποράκια της φράουλας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό σε περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή στο έντερο ή κολίτιδα.

Προσοχή στην κατανάλωσή της πρέπει να δίνουν και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν παίρνουν φάρμακα.

Κύρου Μαρία, διατροφολόγος

Κύρου Μαρία,
διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.