Πληροφορίες για άτομα που φροντίζουν καρκινοπαθείς

Πληροφορίες για άτομα που φροντίζουν καρκινοπαθείς Facebooktwitterpinterest

Η παροχή φροντίδας μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο.

Ίσως δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας ως νοσηλευτή, αλλά ως κάποιον που απλώς φροντίζει έναν ασθενή που σας έχει ανάγκη. Βλέποντας τον εαυτό σας στο ρόλο του νοσηλευτή αναγνωρίζεται πόσο σημαντικό είναι να φροντίζετε το άτομο που πάσχει από καρκίνο.

Δεν είναι πάντα φυσικό ή απλό να φροντίζετε έναν ασθενή με καρκίνο. Ίσως να υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες υποχρεώσεις όπως οικογένεια με μικρά παιδιά, απαιτητική εργασία, ή να μην είστε πολύ κοντά στον ασθενή που φροντίζετε.

Η απόφαση να προσφέρεται την φροντίδα σας είναι πιθανώς μεγάλη αλλαγή για σας και ίσως να πάρει χρόνο μέχρι να προσαρμοστείτε στον νέο σας ρόλο και στις υποχρεώσεις σας. Είναι πολύ φυσικό να κατέχεστε από έντονα συναισθήματα, συνήθως αισθάνεται κανείς μπερδεμένος και αγχωμένος.

Ο συχνός διαλογισμός είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να μειώσετε το καθημερινό στρες και την ανησυχία.
Βρείτε λίγο χρόνο καθημερινά για χαλάρωση που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της θεραπευτικής αγωγής και της ανάρρωσης. Η Δρ. Λίσμπετ Λέιν σας εξηγεί τους βασικούς κανόνες της χαλάρωσης με βαθειές αναπνοές και ανάπαυση.

Όταν γίνεται τακτικά, η χαλάρωση με βαθιές αναπνοές μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της μυϊκής έντασης, να βελτιώσει τον ύπνο, να σας αναζωογονήσει, να σας βοηθήσει να εστιάσεται σε πιο ευχάριστα πράγματα και να βρείτε λίγη ψυχική ηρεμία.
Μιλήστε ειλικρινά για τα συναισθήματά σας.
Προσπαθείστε να μην αλλάξετε θέμα όταν αισθάνεστε άβολα. Αντίθετα, μοιραστείτε το.
Συζητήστε για άλλα θέματα. Ένας καρκινοπαθής δεν χάνει αναγκαστικά και το ενδιαφέρον του για το ποδόσφαιρο ή τα τηλεοπτικά σόου.
Ακούστε τις ανησυχίες του ασθενούς για τη θεραπευτική αγωγή, τις παρενέργειες, τα οικονομικά και το μέλλον.
Προσπαθήστε να κατανοήσετε την άποψή του και τα συναισθήματά του.
Μην φοβάστε όταν δεν πείτε κάτι. Η σιωπή ίσως ακούγεται περίεργα, αλλά μπορείτε να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε μένοντας κοντά του ή κρατώντας του το χέρι.
Ενημερωθείτε. Μάθετε λεπτομέρειες για τον καρκίνο και την θεραπεία του. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τί αντιμετωπίζει ο ασθενής. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε συμβουλές.
Να βρίσκεστε κάπου τριγύρω. Ο ασθενής θα αισθάνεται λιγότερο απομονωμένος και θα ξέρει ότι ενδιαφέρεστε γι’ αυτόν.
Προτείνετε να πάτε μαζί στον γιατρό ή στο νοσοκομείο. Μπορείτε να συμμετέχετε στη συζήτηση, να κρατάτε σημειώσεις ή απλώς να ακούτε.
Δώστε πρακτική βοήθεια. Συνοδέψτε τα παιδιά στο σχολείο, ετοιμάστε το γεύμα, ή βοηθήστε με το νοικοκυριό.
Μην προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά, ή να τα αναλάβετε όλα. Δώστε την ευκαιρία στο άτομο με καρκίνο να κάνει μόνο του πράγματα για τον εαυτό του. Είναι πιθανόν να εκτιμήσει την ευκαιρία που του δίνετε να γίνει χρήσιμο.
Ζητήστε τη συμμετοχή και άλλων ατόμων. Απευθυνθείτε στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για να σας εξυπηρετήσουν.
Ενθαρύνετε τον ασθενή να συμμετέχει. Ακόμα κι αν ο συγγενής σας ή ο φίλος σας είναι στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, στο κρεβάτι, μπορεί να συμμετέχει σε συζητήσεις για τα παιδιά, για την εργασία ή να ακούσει για τις δραστηριότητές σας και τα σχέδιά σας.
Φροντίστε τον εαυτό σας. Δώστε του χρόνο να αναπαυθεί. Πρέπει να φροντίζετε την υγεία σας για να μπορείτε να προσφέρετε υποστήριξη. Μην υποτιμάτε την συναισθηματική επίδραση που έχει σε σας η στήριξη ενός καρκινοπαθούς.

http://languages.cancercouncil.com.au

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.