Βιολογία των ιών

Facebooktwitterpinterest

Ο ιός γενικά είναι ένα σωματίδιο πολύ μικρού μεγέθους το οποίο δεν είναι ορατό με οπτικό (φωτονικό) μικροσκόπιο και ανήκει σε μια ομάδα λοιμογόνων παραγόντων οι οποίοι έχουν την ικανότητα να διέρχονται διαμέσου των πόρων κολλοειδών φίλτρων. Οι ιοί είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση διαφόρων παθήσεων στον άνθρωπο πχ. γρίπη, πολιομυελίτιδα, ευλογιά, ιλαρά, έρπης, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα, λύσσα κ.α.

Ο ιός έχει τη δυνατότητα του μεταβολισμού και της αναπαραγωγής μέσα στο ζωντανό κύτταρο που προσβάλλει (ξενιστής). Αποτελείται από τογενετικό υλικό (DNA ή RNA) του και το ιικό περίβλημα. Μέσα στο κύτταρο-ξενιστή ο ιός αρχίζει τον πολλαπλασιασμό του και μετά τη “διάσπαση” του ξενιστή οι νέοι λοιμογόνοι παράγοντες ελευθερώνονται. Τα αντιβιοτικά είναι εντελώς ανενεργά στις ασθένειες που προκαλούνται από ιούς (ιώσεις ή ιογενείς λοιμώξεις). Ωστόσο, τα εμβόλια έναντι του ιού αποτελούν σημαντικό τρόπο πρόληψης.
Τα αντι-ικά φάρμακα είναι ουσίες που έχουν βιολογική δράση εναντίον των ιών (πχ. ΑΖΤ,
DCC για τον ιό ΗΙV).
Σε κάθε περίπτωση η σύγχρονη ιολογία αποτελεί πεδίο έρευνας επιστημόνων διαφόρων κλάδων, όπως γιατρών και βιολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η ιολογία έχει επεκταθεί στο χώρο της Ογκολογίας, της Βιολογίας του Καρκίνου και της Αιματολογίας, καθώς ογκογονίδια που σχετίζονται με την αυξημένη προδιάθεση για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου βρίσκονται τόσο στα κύτταρα του ανθρώπου, όσο και στο γενετικό υλικό διαφόρων ιών (ογκογόνοι ιοί).

Ενδεικτική βιβλιογραφία

1.Καραγκούνη-Κύρτσου, Α. Δ. (1999). Μικροβιολογία. Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης [Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ]

2.Κολιάης, Σ. (2001). Μικροβιολογία. Εκδόσεις: University Studio Press [Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ]

Ιωάννης Α. Δελημάρης,Βιολόγος

Ιωάννης Α. Δελημάρης ,
Βιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.