Βιολογία της συντήρησης των τροφίμων στο νοικοκυριό

Βιολογία της συντήρησης των τροφίμων στο νοικοκυριό Facebooktwitterpinterest

Η Βιολογία της συντήρησης των τροφίμων έχει να μας διδάξει αρκετά αναφορικά με τις αρχές καλής πρακτικής στο νοικοκυριό.

-Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι χώροι του ψυγείου να διατηρούνται καθαροί και να μην “φορτώνουμε” υπερβολικά το ψυγείο με τρόφιμα, γιατί έτσι χάνεται η καλή ψύξη τους.

-Το εύρος θερμοκρασίας το οποίο καλό είναι να έχει το ψυγείο για τη βέλτιστη διατήρηση των τροφών είναι 0- 5 βαθμοί Κελσίου (στον ψυκτικό θάλαμο).

-Τα κρέατα και τα ιχθυρά πρέπει να βρίσκονται εντός ψυγείου για 1- 3 εικοσιτετράωρα ή στην κατάψυξη. Η μακρόχρονη κατάψυξη δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση, καθώς κατά τη διαδικασία της απόψυξης υφίσταται απώλεια βιταμινών μαζί με το νερό που εμπεριέχει το τρόφιμο.
Ειδικά ο κιμάς πρέπει ιδανικά να μαγειρεύεται την ίδια ημέρα που αγοράστηκε από το κρεωπολείο.

-Τα φρούτα και τα λαχανικά με σωστή συντήρηση παραμένουν εύγευστα. Επίσης, γενικά τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν χρειάζονται απόψυξη πριν το μαγείρευμα, αλλά απευθείας τοποθέτηση από τη συσκευασία στο μαγειρικό σκεύος.

-Τα μαγειρευμένα φαγητά τα οποία δεν καταναλώνονται άμεσα  πρέπει να εισάγονται στο ψυγείο καλυμμένα και τοποθετημένα πάνω από τα νωπά. Στη συντήρηση δεν πρέπει να παραμένουν για περισσότερα από 3 εικοσιτετράωρα.

Ιωάννης Α. Δελημάρης,Βιολόγος

Ιωάννης Α. Δελημάρης ,
Βιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.