Νεότερα δεδομένα στη βιολογία της άσκησης με βάρη

Νεότερα δεδομένα στη βιολογία της άσκησης με βάρη Facebooktwitterpinterest

Οι ασκήσεις με βάρη αποτελούν μια εξαιρετικά ωφέλιμη μορφή άσκησης υπό το πρίσμα της βιολογίας του ανθρώπινου σώματος και της απόδοσής του. Φυσικά η προσέγγιση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, υπό την καθοδήγηση του ιατρού και το σχεδιασμό του κατάλληλου προγράμματος από τον ειδικευμένο γυμναστή-προπονητή,  τόσο για την αποφυγή τραυματισμών όσο και για την επίτευξη των βέλτιστων βιολογικών επιδράσεων στον οργανισμό, αποφεύγοντας τις  ανεπιθύμητες ενέργειες της υπερπροπόνησης.

Υπάρχει διάχυτη στο ευρύ κοινό η λανθασμένη αντίληψη πως η άσκηση με βάρη απευθύνεται σε νεαρότερες ηλικίες ή επαγγελματίες αθλητές. Ωστόσο, καταξιωμένοι επιστήμονες (ιατροί, γυμναστές, εργοφυσιολόγοι, ερευνητές στη βιολογία της άσκησης, φυσικοθεραπευτές κ.α.) υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η διαφοροποίηση του εκάστοτε προγράμματος ανάλογα με την ηλικία, αφορά σαφώς τους αντιστοίχους στόχους, τη βιολογική κατάσταση του οργανισμού (τυχόν παθήσεις), το επίπεδο αθλητικής εμπειρίας κ.α. Ανάλογα με την περίπτωση ο ειδικός θα συστήσει είτε περισσότερες επαναλήψεις με λιγότερα βάρη ή και το αντίθετο.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην εφηβική ηλικία, όπου λόγω της βιολογικής ανάπτυξης του σώματος, χρειάζεται προσοχή ώστε το αντίστοιχο πρόγραμμα ασκήσεων να μην επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα και οπωσδήποτε να μην οδηγεί -εξ υπερβολών- σε αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο.

Αναφορικά με τις βιολογικές επιδράσεις της άσκησης με βάρη είναι τεκμηριωμένο ότι μέσω αυτής βελτιώνεται  ο μεταβολισμός των σκελετικών μυών, αυξάνεται ο αριθμός και το μέγεθος των μιτοχονδρίων, αυξάνεται η μυική μάζα, αναπτύσσεται η δύναμη, ενισχύεται η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, προλαμβάνεται η οστεοπόρωση στις μεγαλύτερες ηλικίες κ.α. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη καταπόνηση και καταστροφή ή και φλεγμονή των έντονα εργαζόμενων μυικών ινών.

 

Βιβλιογραφία

  1. Βιοχημεία και φυσιολογία της σωματικής άσκησης (2013), Ιατρική Σχολή ΑΠΘ.
  2. Γεροδήμος, Β. (2013), Η άσκηση ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων.
  3. Στεργιούλας, Α. (2005). Βιολογία της άσκησης. Εκδόσεις Συµµετρία.
Ιωάννης Α. Δελημάρης,Βιολόγος

Ιωάννης Α. Δελημάρης ,
Βιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.