Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Υπάρχει όφελος από τη χρήση τns βιταμίνης D; Facebooktwitterpinterest

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά οστά, επειδή βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο από τη διατροφή. Παραδοσιακά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με ραχίτιδα, μια ασθένεια στην οποία ο οστικός ιστός δεν επιμεταλλώνεται σωστά, οδηγώντας σε μαλακά οστά και σκελετικές παραμορφώσεις. Όμως, όλο και περισσότερο, έρευνες καταδεικνύουν τη σημασία της βιταμίνης D για την προστασία από πλήθος προβλημάτων υγείας.

Που οφείλεται

Ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους:

Δεν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Η έκθεσή σας στο ηλιακό φως είναι περιορισμένη.

Έχετε σκούρο δέρμα. Η χρωστική μελανίνη μειώνει την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D σε απόκριση στην έκθεση στο ηλιακό φως. Οι νεφροί σας δεν μπορούν να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργό μορφή της. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι νεφροί τους είναι λιγότερο ικανοί να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργό μορφή της, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.  Η πεπτική σας οδός δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς τη βιταμίνη D. Είστε παχύσαρκοι. Η βιταμίνη D αποθηκεύεται από τα λιπώδη κύτταρα, μεταβάλλοντας την απελευθέρωσή στην κυκλοφορία. Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.

Πώς θα το καταλάβω

Συμπτώματα οστικών αλγών και μυϊκής αδυναμίας μπορεί να σημαίνουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, η κατάσταση ε’ιναι ασυμπτωματική. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία καθώς χαμηλά επίπεδα βιταμίνης  D έχουν συσχετιστεί, εκτός από οστεοπόρωση και οστεομαλακία, με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, γνωστική εξασθένηση σε ηλικιωμένους ενήλικες, άσθμα στα παιδιά, καρκίνο.

Τι εξετάσεις χρειάζονται

Ο ακριβέστερος τρόπος μέτρησης της ποσότητας της βιταμίνης D στο σώμα σας είναι η εξέταση αίματος 25-υδροξυ βιταμίνης D. Ωστόσο μπορεί να χρειαστεί και η μέτρηση άλλων δεικτών οστικού μεταβολισμού όπως η παραθορμόνη και το ασβέστιο.

Πως αντιμετωπίζεται

Πλέον υπάρχουν πολλά συμπληρώματα, οπότε σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιατρού σας η αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί εύκολα να επιτευχθεί.

Κυριάκος Αλουμάνης,
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.