Περιφεριακή Νευροπάθεια

Facebooktwitterpinterest

Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται όταν προκαλείται βλάβη στο περιφερικό νευρικό σας σύστημα εξαιτίας τραυματισμού ή νόσου.

Τα περιφερικά νεύρα, που ξεκινούν από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, απλώνονται στο δέρμα, τους μύες και τους ιστούς σας.

Το περιφερικό νευρικό σας σύστημα μεταφέρει ζωτικές πληροφορίες από το σώμα στον εγκέφαλό και αντίστροφα, με τη μορφή ηλεκτρικών ώσεων.

Υπάρχουν τρεις τύποι περιφερικών νεύρων.

Τα κινητικά νεύρα ρυθμίζουν τις κινήσεις των σκελετικών μυών του σώματος.

Τα αισθητικά νεύρα μεταφέρουν στον εγκέφαλο αισθήσεις όπως θερμότητα, δονήσεις, αφή και πόνο.

Τα αυτόνομα νεύρα ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των εσωτερικών οργάνων και των αδένων.

Κάθε νεύρο αποτελείται από πολλά συνδεδεμένα μεταξύ τους κύτταρα που ονομάζονται  νευρώνες και μεταδίδουν ερεθίσματα με αστρονομική ταχύτητα.

Αυτή η διαρκής ανταλλαγή, επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να ανταποκρίνεται σε σημαντικά μηνύματα που λαμβάνει από το σώμα σας.

Όμως, η βλάβη των νεύρων διακόπτει αυτήν τη κρίσιμη σύνδεση και οδηγεί σε περιφερική νευροπάθεια.

Η βλάβη σε ένα μεμονωμένο νεύρο ονομάζεται μονονευροπάθεια, και συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση.

Παράδειγμα μονονευροπάθειας είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Η επαναλαμβανόμενη πίεση στο νεύρο του καρπού σας μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, πόνο και αδυναμία στο χέρι, το βραχίονα και τον ώμο σας.

Η συμμετοχή πολλών νεύρων, που ονομάζεται πολυνευροπάθεια, είναι πολλή πιο συνηθισμένη.

Οι βλάβες συνήθως ξεκινούν από τα πιο απομακρυσμένα από το κεντρικό νευρικό σύστημα νεύρα, και εξελίσσεται συμμετρικά.

Πολυνευροπάθεια μπορεί να προκαλέσουν ο διαβήτης και άλλες συστημικές νόσοι, οι λοιμώξεις και η έκθεση σε τοξικές ουσίες.

Μπορεί να επηρεαστούν ένας ή και όλοι οι τύποι νεύρων και ανάλογα με τον τύπο εμφανίζονται συγκεκριμένα συμπτώματα.

Η βλάβες στα αισθητικά νεύρα, που είναι χαρακτηριστικές του διαβήτη, μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια σας και μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης της θερμότητας, μειωμένη ευαισθησία στον πόνο ή υπερευαισθησία στον πόνο.

Η πολυνευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει βλάβες και στα κινητικά σας νεύρα, επιφέροντας μυϊκή αδυναμία, σπασμούς και πόνο.

Στα συνηθισμένα σημάδια βλάβης των αυτόνομων νεύρων περιλαμβάνονται: η δυσανεξία στη θερμότητα, η απώλεια ελέγχου της κύστης, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακά προβλήματα.

Σε γενικές γραμμές, η αντιμετώπιση της περιφερικής νευροπάθειας στοχεύει στη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Αν πάσχετε από μονονευροπάθεια, μπορεί να λάβετε παυσίπονα, να κάνετε φυσιοθεραπεία, ώστε να διατηρηθεί η δύναμη των μυών, ή να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για να απελευθερωθούν τα συμπιεσμένα ή παγιδευμένα νεύρα.

Αν πάσχετε από πολυνευροπάθεια, ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει τη βασική νόσο, ώστε να εμποδίσει περαιτέρω βλάβη των νεύρων. Μπορεί επίσης να σας συστήσει παυσίπονα για ανακούφιση από τα συμπτώματά. Αν πάσχετε από πολυνευροπάθεια με αισθητηριακή βλάβη, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ορθοπεδικά υποδήματα για την πρόληψη του τραυματισμού των ποδιών.

Περιφεριακή Νευροπάθεια

Τριάντη Βασιλική Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.