Μέγας Αλέξανδρος και Ίνκα Πατσακούτι: οι ομοιότητές τους και η γέφυρα Βορρά-Νότου

Facebooktwitterpinterest

Ένα άρθρο/μήνυμα για την ευζωία μας από το μακρινό Περού.
Δεκαεννέα Έλληνες ξεκινήσαμε από την Αθήνα για να ταξιδέψουμε στο Περού, τον Σεπτέμβριο του 2018, για να παρακολουθήσουμε ένα πανάρχαιο τυπικό των Άνδεων, την Μεγάλη Μύηση της παράδοσης που φέρει ένα όνομα στην γλώσσα Κέτσουα: Kawsay Puryi (Βαδίζοντας στον Κόσμο της Ζωντανής Ενέργειας). Ο Juan Nunez del Prado, Ανθρωπολόγος και δάσκαλος της Παράδοσης αυτής τα τελευταία 50 χρόνια και ο Ivan Nunez del Prado, Μηχανολόγος-Μηχανικός, δάσκαλος κι αυτός, έχουν γυρίσει όλο τον πλανήτη πάνω από δύο δεκαετίες, μοιράζοντας τις γνώσεις τους και δημιουργώντας κύκλους μαθητών και φίλων του Kawsay Puryi παντού.

Στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία. Τώρα, ήταν η σειρά μας να επισκεφθούμε το Περού, ανταποδίδοντας.
Αφήσαμε πίσω μας μια Ελλάδα με πολιτικούς δισταγμούς, μια Ευρώπη προβληματισμένη, για να ακούσουμε από τα στόματα των Juan και Ivan, λόγια που έχτιζαν μια παράξενη γέφυρα μεταξύ του Βορρά και του Νότου:
«Λίγοι άνθρωποι στην ιστορία είναι παγκόσμια γνωστοί ως Μεγάλοι, και ο Αλέξανδρος είναι ακόμη και σήμερα ένας από αυτούς. Ίσως ο κορυφαίος. Τα επιτεύγματά του είναι ακόμη αξεπέραστα, αλλά το θαυμαστό είναι οι ομοιότητες που συναντά κανείς στην πορεία της δικής του ζωής και στη ζωή του Ίνκα Πατσακούτι, του 9ου κατά σειρά Ίνκα της αυτοκρατορίας».

Οι ομοιότητες του Μέγα Αλέξανδρου με τον… Ίνκα Πατσακούτι
Και η εξιστόρηση των ομοιοτήτων ξεκίνησε, μέσα στον πύργο του Πατσακούτι που βρίσκεται στην Avenida del Sol. Ο πύργος, είναι μια αναπαράσταση της πορείας του μεγάλου αυτοκράτορα και ήρωα της ιστορίας του Περού ή καλύτερα, των Άνδεων. Ο ίδιος ο Ίνκα, σε μια τεράστια αναπαράσταση, δεσπόζει στην κορυφή του πύργου, με μεγαλόπρεπα σύμβολα της κυριαρχίας του, κάτω από τον ουρανό του Κούσκο, που λόγω υψομέτρου φαντάζει πιο κοντά, πιο οικείος.
«Ο ρόλος του Πατσακούτι ξεκινά όταν είναι ακόμη πολύ νέος, όπως και του Αλέξανδρου.
Ήταν μόλις 18 ετών, όταν αναγκάστηκε να αναλάβει την διακυβέρνηση, την διαφύλαξη του βασιλείου από εισβολείς, και τέλος, την εξάπλωση και δημιουργία μιας αυτοκρατορίας, που ξεπερνά σε μέγεθος και αυτήν ακόμη την ρωμαϊκή. Ο Αλέξανδρος, ξεκινά με τις ίδιες προοπτικές να δημιουργεί την δική του αυτοκρατορία, απλώνοντάς την και διακηρύσσοντας την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, παντού. Μάλιστα, και οι δυο τους, διατηρούν την κουλτούρα των λαών που κυριεύουν, κάτω από μια ομπρέλα διακυβέρνησης, κοινής διοίκησης, κάτω από την οποία διασώζονται γλώσσες, ήθη και έθιμα, παραδόσεις. Κατατάσσοντας τους ανθρώπους με βάση τις ικανότητες, τις ιδιαιτερότητες και όχι με βάση την καταγωγή εξ αίματος: Οι δύο ηγέτες δημιούργησαν μια αυτοκρατορία στην οποία μέριμνα δόθηκε κυρίως στην αξιοκρατία».
Αλλά τί σημασία έχει πια για εμάς, σήμερα, να θυμόμαστε αυτά τα γεγονότα μιας ιστορίας, αρχαίας;
Γιατί έχει σημασία να δημιουργηθεί μια τέτοια γέφυρα μεταξύ δύο πολιτισμών, μεταξύ ενός Βορρά και ενός Νότου;

Η παράδοση των Άνδεων
Η παράδοση των Άνδεων, εστιάζει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, της συνειδητότητας. Οι δάσκαλοι αυτής της παράδοσης εστιάζουν στην ευζωία, στην απόλαυση της ζωής, στην ανάκτηση της προσωπικής μας δύναμης.
Στην έκφραση των δυνατοτήτων της ψυχής και του νου μας. Αυτό διδάσκουν. Αυτό κάνει τόσους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, να θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτήν την Παράδοση: η ανάγκη να απολαύσεις την ζωή. Η ανάγκη να δεις, να μάθεις και να εκφράσεις την δύναμή σου.
Ο Αλέξανδρος και ο Πατσακούτι, αυτοί οι δύο Μεγάλοι ηγέτες δύο πολιτισμών, μας δείχνουν με την πορεία τους, ακριβώς αυτό. Είναι δύο άνθρωποι που κατέκτησαν πρώτα απ’ όλα τις δυνατότητες της προσωπικότητάς τους, πριν κατακτήσουν τον κόσμο και την μνήμη.
Κοντεύουν δυο δεκαετίες που η λέξη «κρίση» έχει γίνει για τους Ευρωπαίους, τουλάχιστον, η πλέον οικεία λέξη. Οικονομία, πολιτική, εκπαίδευση, εξειδίκευση… Οι όροι της ζωής μας δείχνουν να επαναπροσδιορίζονται, σε επίπεδο συλλογικό. Ο άνθρωπος, σε επίπεδο ατομικό, αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει την θέση του, ως μονάδα μιας κοινωνίας που αλλάζει. Όπως και να ονομάσει κανείς την κατάσταση που δημιουργείται, το βέβαιο είναι ότι απαιτεί το μεγαλύτερο μέγεθος της έκφρασης των δυνατοτήτων μας: της γνώσης μας, της δράσης μας, του πάθους μας. Αυτών των τριών δυνάμεων της ανθρώπινης ύπαρξης, στις οποίες εστιάζει η Παράδοση των Άνδεων.
Έπρεπε να ταξιδέψουμε στην άλλη πλευρά του κόσμου μας, για να συναντήσουμε τον Ίνκα Πατσακούτι, δια μέσου των δασκάλων Juan και Ivan Nunez del Prado, αλλά είναι πια ξεκάθαρο για όλους μας:
«Η Παράδοση των Άνδεων ξεκλειδώνει τις δυνάμεις σου, για να μπορείς να απολαύσεις μια ζωή σε έναν κόσμο ζωντανής ενέργειας. Για να μπορείς να υλοποιήσεις τα όνειρά σου, να φτάσεις στο ύψος των δυνατοτήτων σου».
Όπως ο Αλέξανδρος. Όπως ο Πατσακούτι.

Ένα άρθρο/μήνυμα για την ευζωία

 

 

 

 

 

Juan και Ivan – Οι δάσκαλοι της Παράδοσης των Άνδεων σήμερα

Οι Juan και Ivan διδάσκουν στην Ελλάδα από το 2013, τα τρία Μονοπάτια της Παράδοσης, αλλά και την Μεγάλη Μύηση (Hatun Karpay).

Juan Nuñez del Prado
Ανθρωπολόγος, ακαδημαϊκός. Μελέτησε την παράδοση των Ίνκας της πατρίδας του, την δομή της πολιτείας και την πνευματική κοσμοθεωρία, από τους απ’ ευθείας απογόνους τους. Ξεκίνησε να διδάσκει την παράδοση αυτή στην Δύση, πάνω από είκοσι χρόνια πριν και είναι ο πρώτος δάσκαλος (μαζί με τον Iván) που έκανε γνωστή αυτή την αρχαία παράδοση σε χώρες εκτός της Νότιας Αμερικής.

Ivan Nuñez del Prado
Μηχανικός Βιομηχανίας. Έλαβε την πρώτη του μύηση στην Παράδοση των Άνδεων στα επτά του χρόνια και μαθήτευσε κοντά στους μεγαλύτερους δασκάλους της. Για πάνω από είκοσι χρόνια διδάσκει την Παράδοση στο Περού και σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με εμάς – Nektarflow
Η εταιρεία NEKTAR με ιδιοκτήτρια την Κωνσταντίνα Ρόδη δημιουργήθηκε με στόχο την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, συναντήσεων και σεμιναρίων που έχουν ως άξονα την ευζωία και την επιστροφή στην φύση και την καρδιά των πραγμάτων. Η ιδρύτρια, έχει την προσωπική της πορεία στον χώρο της ενεργειακής θεραπείας, της τέχνης και του τουρισμού, ενώ στην Ανδινή Παράδοση, μυήθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν οι δάσκαλοι Juan & Ivan Nunez del Prado άρχισαν να τη διδάσκουν στην Ελλάδα. Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.nektarflow.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.