Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας

Facebooktwitterpinterest

Τί είναι η ψευδογυναικομαστία;

Το στήθος μας αποτελείται από το σύμπλεγμα της θηλής και τον μαζικό αδένα, ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτήν. Η ανάπτυξη του αδένα και στα δύο φύλα καθορίζεται από τις θηλυκές (οιστρογόνα) και ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα). Η μορφολογία του ανδρικού σε σχέση με το γυναικείο στήθος εξαρτάται από την ανάπτυξη αυτού του αδένα που στους άνδρες παραμένει ατροφικός.

Συχνά όμως, παρατηρείται διόγκωση του ανδρικού στήθους (γυναικομαστία) σε σημείο που μοιάζει πλέον με το γυναικείο και επηρεάζει πολύ την καθημερινότητα και την ψυχολογία του άνδρα. Ως «γυναικομαστία» ονομάζεται η υπερτροφική διόγκωση των μαστών και του περιμαστικού λίπους στους άνδρες που παθολογικά οφείλεται σε κακή αναλογία των οιστρογόνων προς τα ανδρογόνα.

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 1

Η ψευδογυναικομαστία (ή λιπομαστία) αποτελεί μια κοινή καλοήθη διαταραχή, η οποία “μιμείται” την γυναικομαστία, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται με αυτήν. Αναφέρεται σε συσσώρευση λιπαρών ιστών γύρω από το στήθος του άνδρα, χωρίς όμως παρουσία υπερτροφικού αδένα και αποτελεί μια πολύ ευκολότερη συνθήκη προς θεραπευτική αντιμετώπιση, σε σχέση με την γυναικομαστία.

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 2


Πού οφείλεται;

Συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις παχύσαρκων ανδρών με αυξημένο υποδόριο λίπος στην περιοχή του στήθους (το οποίο πλέον λειτουργεί ως λιποαποθήκη) ή σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους, όπου τα άτομα (ηλικίας συνήθως >30) απέκτησαν κατά συνέπεια δυσμορφία στο στήθος με υπερβολικά χαλαρό δέρμα χωρίς διόγκωση του αδένα. Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης συμβάλλουν ακόμη περισσότερο αρνητικά στην επίμονη αυτή κατάσταση.Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 3

Ήξερες ότι…;
Σύμφωνα με μελέτες, το ποσοστό των ανδρών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις χειρουργικής του στομάχου για απώλεια βάρους (γαστρικό bypass, sleeve gastrectomy, γαστρικός δακτύλιος) φτάνει το 15-25% του συνόλου των ασθενών, γεγονός που αυξάνει και τα ποσοστά εμφάνισης της ψευδογυναικομαστίας.


Πώς θα καταλάβω αν πρόκειται για ψευδογυναικομαστία;

Αρμόδιος για τη διαφορική διάγνωση είναι ο δερματολόγος, ο οποίος θα προχωρήσει σε ψηλάφηση των μαστών. Στην περίπτωση της (αδενικής) γυναικομαστίας, εντοπίζεται μια στρογγυλή περιοχή κάτω από τη θηλή, ενώ στην ψευδογυναικομαστία η εναπόθεση του λίπους είναι διάχυτη.Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 4

Προκειμένου να καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα, θα χρειαστεί πιθανόν να προχωρήσει και σε απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφία ή υπερηχογράφημα).

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 5

Ήξερες ότι…;
… στατιστικά, στις 99% των περιπτώσεων ενός διογκωμένου στήθους ανδρών ηλικίας 18 έως 45 ετών πρόκειται για μέτριου βαθμού ψευδογυναικομαστία, ενώ μόνο στο 1% πρόκειται για γυναικομαστία…


Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της ψευδογυναικομαστίας;

Η αποκατάσταση του αισθητικού προβλήματος της ψευδογυναικομαστίας γίνεται με την τεχνική της λιποαναρρόφησης, δηλαδή την αναρρόφηση του λίπους μέσω μιας μικρής οπής από την οποία εισέρχεται μία μεταλλική κάνουλα. Συνήθως γίνεται υπό αναισθησία τύπου tumescent, η οποία επιτυγχάνει αιμόσταση της περιοχής και ελάττωση των εκχυμώσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται συνδυαστική αφαίρεση δέρματος.Μια ειδική ταξινόμηση ανάλογα με την μορφολογία της ψευδογυναικομαστίας μετά από απώλεια βάρους μας δίνει τις ενδεδειγμένες μεθόδους θεραπείας.

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 6

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 7

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 8

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 9

Η μέθοδος είναι ασφαλής και σύντομη σε διάρκεια. Αμέσως μετά θα χρειαστεί να φορεθεί ένας ειδικός κορσές για περίπου 3 εβδομάδες, ενώ περίπου 1 εβδομάδα μετά αφαιρούνται τα λιγοστά ράμματα.


Υπάρχουν αντενδείξεις ή παρενέργειες;

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 10

Ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι, ενώ μετά από λίγες ημέρες μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η τεχνική είναι σύγχρονη, ελαχιστοποιώντας τυχόν παρενέργειες (οίδημα – εκχυμώσεις), ενώ παράλληλα προσδίδει μια ικανοποιητική και ανεκτή μετεγχειρητική πορεία.

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 11


Πότε θα δω το τελικό αποτέλεσμα;

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 12

Αντιμετώπιση Ψευδογυναικομαστίας 13

Το τελικό σχήμα των μαστών θα φανεί περίπου 1 μήνα μετά την επέμβαση, ενώ δεν περιλαμβάνει μεγάλες και αντιαισθητικές ουλές. Μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, σταθεροποιεί το αποτέλεσμα.

Καλλιόπη Καραμανωλάκη,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.