Ωλένια νευρίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την κίνηση ορισμένων μικρών μυών του χεριού – λεπτές κινήσεις – καθώς και για την αίσθηση της αφής στο 4ο και 5ο δάκτυλο. Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι περνώντας από την έσω και πίσω επιφάνεια του αγκώνα βρίσκεται σχετικά επιφανειακά καλυπτόμενο μόνο από έναν μαλακό ιστό που σχηματίζει ένα τούνελ (cubital tunnel).

Στο σημείο αυτό, το νεύρο είναι δυνατόν να πιεστεί, να ερεθιστεί και να προκαλεί επίμονα προβλήματα τόσο στον αγκώνα όσο και στο χέρι – αρχικά περίεργη αίσθηση νυγμού καρφίτσας, ηλεκτρικές ώσεις, πόνο, μειωμένο αίσθημα αφής στα δάχτυλα, μούδιασμα και αν εξελιχθεί αδυναμία στους μύες του χεριού.

image

Οι λόγοι που προκαλούν την κατάσταση αυτή είναι πολλοί με συνηθέστερο την παρατεταμένη κάμψη του αγκώνα κατά την διάρκεια του ύπνου ή όταν στηριζόμαστε συνεχώς στους αγκώνες. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που τελικά ερεθίζουν το νεύρο πυροδοτώντας τα συμπτώματα.
Αρχικά η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με τροποποίηση της δραστηριότητας, φυσιοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη. Σε επίμονες καταστάσεις προτείνεται η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου η οποία είναι μια γρήγορη και ασφαλής επέμβαση κάτι σαν το γνωστό σε όλους σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Ωστόσο τα αποτελέσματα της επέμβασης δεν είναι άμεσα αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στο νεύρο να αποκατασταθεί.
Η επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες γίνεται συνήθως μετά την δεύτερη εβδομάδα, στους 3 μήνες τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί ενώ υπάρχει περίπτωση η βελτίωση να συνεχιστεί έως και τους 9 -12 μήνες μετεγχειρητικά.
Η αποσυμπίεση είναι ένα χειρουργείο που επί κατάλληλων ενδείξεων πρέπει να γίνεται ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μη αναστρέψιμη βλάβη στο ωλένιο νεύρο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.