Επώδυνος πρηνισμός (τραυματικό υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας) ή Pulled elbow.

Facebooktwitterpinterest

Είναι μια συχνή κάκωση σε παιδιά κάτω των 5-6 ετών. Προκαλείται κατά την απότομη ανύψωση ή τράβηγμα του παιδιού από το χέρι ή το αντιβράχιο, με τον αγκώνα να βρίσκεται σε έκταση. Οφείλεται στη μη πλήρη ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα στα μικρά παιδιά και στο ότι ο σύνδεσμος που συγκρατεί τα οστά είναι πιο χαλαρός.
Τα συμπτώματα είναι αιφνίδιος πόνος, έντονο κλάμα και αδυναμία πλήρους κάμψης του αγκώνα.

Το παιδί δε θέλει να χρησιμοποιήσει το χέρι του, το οποίο μπορεί να κρέμεται χαλαρά στο πλάι του κορμού του ή πάνω στην κοιλιά του.
Η διάγνωση γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων παίρνοντας το ιστορικό της κάκωσης και με την κλινική εξέταση.
Η θεραπεία είναι απλή. Δίνεται παυσίπονο και ο ιατρός με ένα απλό χειρισμό του χεριού, μετακινεί με συγκεκριμένο τρόπο την κεφαλή της κερκίδας πίσω στη θέση της. Η ανάταξη γίνεται αντιληπτή με χαρακτηριστικό ήχο και το παιδί απαλλάσσεται από τον πόνο και αρχίζει να κινεί ελεύθερα το χέρι του.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κάκωση και παραμεληθεί για αρκετές μέρες μπορεί να χρειαστεί ακινητοποίηση με γύψο.
Πως να αποφύγετε την κάκωση: Μην τραβάτε ή ανυψώνετε το παιδί σας από τα χέρια ,τον καρπό και το αντιβράχιο. Μη στριφογυρίζεται το παιδί σας κρατώντας το από τον αγκώνα ή το αντιβράχιο. Ανυψώστε ή στριφογυρίστε το παιδί σας κρατώντας το από τη μασχάλη ή το άνω τμήμα του χεριού πάνω από τον αγκώνα.

 

Χρήστος Κ. Καζάκης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.