Βασικές συμβουλές για τον ύπνο του νεογνού:

Facebooktwitterpinterest

1. Μετακινήστε το παιδί στο δικό του δωμάτιο το συντομότερο δυνατόν, και μην το ξαναφέρετε στο δωμάτιό σας. Όσο μεγαλύτερο θα είναι όταν το κάνετε, τόσο πιο δύσκολη ενδέχεται να είναι η μετάβαση.

2. Η κούνια (ή λίκνο, ή καλαθούνα, ή οτιδήποτε χωράει το μωρό…) πρέπει να έχει ένα μέτριο στρώμα (όχι πολύ μαλακό) τυλιγμένο σε κατωσέντονο, και ΤΙΠΟΤΕ άλλο μέσα. Όχι κουβέρτες, όχι μαξιλάρια, όχι στολίδια στην εσωτερική επιφάνεια.
Γενικώς, τίποτε στο οποίο μπορεί να παγιδευτεί το μωρό και να απειλήσει την αναπνοή του. Μην ανησυχείτε για το κρύο – ντύστε το παιδί, ΜΗΝ το σκεπάζετε.

3. Το βρέφος για τον 1ο χρόνο της ζωής πρέπει να τοποθετείται ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΣΚΕΛΑ (όχι στο πλάι, όχι σε ανάκληση, όχι με σφύνες ή άλλα παρόμοια). Αν το παιδί γυρίσει μόνο του, δεν χρειάζεται να το επαναφέρετε στην ύπτια θέση.

4. Εφόσον το παιδί κοιμάται σε καλαθούνα ή άλλο μετακινούμενο λίκνο, ΜΗΝ αφήνεται ποτέ το παιδί πάνω σε άλλο έπιπλο, αλλά ακουμπάτε το πάντα στο πάτωμα. Δεν κινδυνεύει απο την “σκόνη” (δεδομένης της βασικής καθαριότητας), αλλά κινδυνεύει απο πτώσεις. Αυτή η συμβουλή είναι ίσως η πιο δύσκολη να δεχθουν οι περισσότεροι γονείς, μέχρι που κάποιους μήνες μετά το παιδί πέφτει… Αποκτήστε την καλή συνήθεια να μην αφήνετε το παιδί σας πάνω σε τραπέζια, καναπέδες κλπ.

5. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι 17-21 βαθμούς (όχι 25!). Ελέγχετε το παιδί ακουμπώντας την πίσω επιφάνεια του χεριού σας στο στήθος ή την κοιλιά του, και όχι στα χέρια, τα πόδια ή το κεφάλι. Συνήθως το παιδί αισθάνεται όπως εσείς ως προς την θερμοκρασία. Οι 17-21 βαθμοί (μαζί με ένα φορμάκι) εξασφαλίζουν κατά κανόνα άνετο και βαθύ ύπνο.

 

Μάρα Π. Σούρμπη-Καζάκη,
    Παιδίατρος

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.