Που μπορεί να οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία;

Facebooktwitterpinterest

Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα κάνει καλό στην υγεία μας. Ικανοποιεί κάθε είδους συναισθηματική και σωματική ανάγκη για εγγύτητα που νιώθει κανείς, και βοηθά τα ζευγάρια να παραμένουν κοντά ο ένας στον άλλον, λέει η καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συγγραφέας του βιβλίου «Satisfaction: Women, Sex, and the Quest for Intimacy», Anita H. Clayton.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν μέσα σε «γάμους χωρίς σεξ», κάνουν σεξ με το σύντροφό τους λιγότερες από 10 φορές το χρόνο.

Η λίμπιντο μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας, Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα αφού η λίμπιντο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γενικό επίπεδο υγείας του κάθε ανθρώπου και το τον τρόπο ζωής του.

«Δεν έχω την ίδια επιθυμία για σεξ τελευταία»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι επενδύουν το χρόνο τους στο να «χτίσουν» ένα δυνατό κοινωνικό και επαγγελματικό προφίλ, με αποτέλεσμα ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με το σύντροφό τους να έχει μειωθεί δραματικά. Η μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών δεν πρέπει να μας τρομάζει καθώς δεν υπάρχει αριθμός επαφών που θεωρείται ιδανικός ή φυσιολογικός.

 

Τι επηρεάζει τη λίμπιντο;

Πολλοί παράγοντες, τόσο βιολογικοί όσο και ψυχολογικοί, καθορίζουν αν η σεξουαλική μας διάθεση είναι σε ακμή ή βρίσκεται στάσιμη σε κάθε στιγμή της ζωής μας.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το στρες είναι ο «μεγαλύτερος δολοφόνος» του σεξ.
Το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας , προβλήματα στη σχέση ή στην οικογένεια, κατάθλιψη είναι μερικοί από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία.

Η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι πιο συχνή στις γυναίκες, παρά στους άντρες. Το πιο συχνό οργανικό αίτιο είναι η έλλειψη ορμονών. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, τα οποία μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία.Τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μπορεί, εκτός από την ηλικία, να οφείλονται σε χρόνιες ασθένειες και φαρμακευτική αγωγή. Εκτός από την τεστοστερόνη, μια δυσλειτουργία στις ορμόνες του θυρεοειδή μπορεί επίσης να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία.

Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη,

μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική δραστηριότητα.

Η ερωτική επιθυμία ξεκινάει από τον εγκέφαλο και το σύστημα ανταλλαγής χημικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο σχετίζεται άμεσα με τη λίμπιντο. Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, παίζει μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά μπορεί αυτό να επηρεάσει την σεξουαλικότητα.

Τα συναισθήματά σας προς τον σύντροφό σας και ο τρόπος που βλέπετε τη σχέση σας, επίσης επηρεάζουν τη διάθεσή σας. Μία δυνατή σχέση στην οποία το σεξ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο βοηθά την αύξηση της λίμπιντο.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής σας. Υγιεινές συνήθειες όπως μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και αρκετός χρόνος ξεκούρασης, δεν επηρεάζουν μόνο τη γενική κατάσταση της υγείας σας, αλλά και τη διάθεσή σας επίσης.

Μια Ιατρική προσέγγιση όμως σε κυτταρικό επίπεδο η οποία  μπορεί να διορθώσει την ορμονική ισορροπία και τους νευροδιαβιβαστές φαίνεται ότι λειτουργεί ευεργετικά σε σχέση με την χαμένη σεξουαλικά διάθεση και τα μεταβολικά προβλήματα.

Bασικός στόχος είναι να πετύχουμε την ορμονική και κυτταρική αποκατάσταση στον οργανισμό. Eξεικευμένοι γιατροί  χορηγούν αγωγές που φέρνουν αποτελέσματα και μάλιστα που διαρκούν μέσα στο χρόνο. Πριν χορηγηθεί οποιαδήποτε θεραπείαεντοπίζεται ακριβώς η αιτιολογία της μειωμένης λίμπιντο έτσι ώτσε η θεραπεία να δράσει στην ουσία του προβλήματος.

Σε δεκάδες ασθενείς που ακολούθησαν θεραπεία για τουλάχιστον τρείς μήνες, τα αποτελέσματα σε ποσοστό 85% έδειξαν θεαματική αλλαγή. Εκτός από το επίμαχο θέμα της libido, τα άτομα βελτίωσαν την φυσική τους κατάσταση αλλά και τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Γενικότερα την διάθεση τους να συμμετέχουν πιο ενεργά στις χαρές της ζωής.

Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.