Πόνος στο στήθος: Είναι καρδιακή προσβολή ή «Οισοφάγος καρυοθραύστης»;

Facebooktwitterpinterest

Μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται «οισοφάγος καρυοθραύστης»

Πολλοί γιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό, επίσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η συχνά οδυνηρή κατάσταση παραμένει αδιάγνωστη

Ο «οισοφάγος Καρυοθραύστης» μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση και την αίσθηση ότι το φαγητό κολλάει .Είναι συχνά εσφαλμένη διάγνωση ως καρδιακή προσβολή ή παλινδρόμηση οξέος.

 

Πώς επηρεάζεται η κατάποση

Ο οισοφάγος καρυοθραύστης στοχεύει τους λείους μύες που συνήθως μετακινούν τα τρόφιμα από το λαιμό σας μέχρι το στομάχι σας. Το ίδιο ισχύει και για τον οισοφαγικό σπασμό.

«Σκεφτείτε τις διαταραχές αυτές ως ξαδέλφια».»Κανονικά, όταν καταπιείτε υγρά ή στερεά, υπάρχει μια ωραία, συντονισμένη περισταλτική κίνηση από την κορυφή, το  μέσον, έως το κάτω τμήμα του οισοφάγου.»

Αλλά στον οισοφάγο, οι μυϊκές συσπάσεις είναι πολύ ισχυρές. Και στον σπασμό του οισοφάγου, οι συσπάσεις των μυών είναι πολύ γρήγορες.

Ο πόνος ποικίλλει

Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος αρκετά σοβαρό για να σας στείλουν στο νοσοκομείο – ή και να μην έχετε καθόλου συμπτώματα.

Όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν πόνο στο στήθος, οι γιατροί πρώτα αποκλείουν τις καρδιακές παθήσεις.Το επόμενο βήμα είναι συνήθως η γαστροσκόπηση ή η συνταγογράφηση αντιόξινων  φαρμάκων για να διαπιστωθεί εάν το πρόβλημα είναι παλινδρόμηση οξέος.

Εάν ο πόνος και η δυσκολία στην κατάποση επιμένουν, συχνά σταματούν εκεί και υποθέτουν ότι είναι ο οισοφαγικός σπασμός. «Αλλά η μανομετρία είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνώσετε αυτές τις μυϊκές διαταραχές»

 

Είδη θεραπείας

Μετά τη διάγνωση του οισοφάγου ή του οισοφαγικού σπασμού, η θεραπεία περιλαμβάνει τη χαλάρωση των οισοφαγικών μυών χρησιμοποιώντας:

1. Φάρμακα. Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου χαλαρώνουν τον λείο μυ, τόσο στις αρτηρίες όσο και στον οισοφάγο. Η λήψη ενός αναστολέα διαύλων ασβεστίου πριν από την λήψη τροφής βοηθά περίπου το 75% των ασθενών με κατάποση.Αλλά κάποιοι δεν μπορούν να ανεχθούν το αντιυπερτασικό φάρμακο
Εάν ο πόνος επιμένει, θα συνταγογραφήθει ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό, το οποίο στοχεύει στα οισοφαγικά νεύρα.

2. Αλλαντική τοξίνη. Όταν τα φάρμακα δεν βοηθούν, το επόμενο βήμα είναι οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης. Ενενήντα τοις εκατό μπορεί να σταματήσει τον οισοφάγο καρυοθραύστη ή τον οισοφαγικό σπασμό, αλλά διαρκεί μόνο περίπου ένα χρόνο.

3. POEM. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όταν οι ασθενείς που ανταποκρίνονται μόνο στην αλλαντική τοξίνη θέλουν μια μόνιμη λύση, μπορεί να συσταθεί μια νέα, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται Myotomy Oral Endoscopy (POEM).

Μια μικρή τομή πραγματοποιείται στον οισοφάγο για να σταματήσει η οισοφαγική μυική σύσπαση. Το POEM είναι μη αναστρέψιμο, οπότε οι ασθενείς δεν έχουν πλέον μυϊκή μάζα. Η βαρύτητα βοηθά την διέλευση των τροφίμων από τον οισοφάγο.

Ο οισοφάγος καρυοθραύστης και ο σπασμός του οισοφάγου μπορεί να επιδεινωθούν ή να παραμείνουν σταθεροί .  Δεν μετατρέπονται όμως σε τίποτα ανησυχητικό, όπως ο καρκίνος

Η ασθένεια μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε

Κάθε ασθενής, ηλικίας από 8 έως 108 ετών, μπορεί να νοσήσει από αυτές τις παθήσεις . Είναι όμως σπάνιες, επηρεάζοντας λιγότερο από το 1 τοις εκατό του πληθυσμού.

Η χρόνια χρήση οπιούχων (για παράδειγμα, η αντιμετώπιση του πόνου από τον καρκίνο) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Και ενώ μερικοί ασθενείς με παλινδρόμηση οξέος αναπτύσσουν τον οισοφάγο καρυοθραύστη ή οισοφαγικό σπασμό, οι περισσότεροι δεν το κάνουν.

Αν έχετε πόνο στο στήθος, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκλείσετε μια καρδιακή αιτία.

Αλλά αν ο πόνος στο στήθος και η κατάποση δεν βελτιωθούν μετά από ενδοσκόπηση, πρέπει να υποβληθείτε σε μανομετρία.

Δημήτριος Σ. Μπάκος
Γαστρεντερολόγος-Επεμβατικός Ενδοσκόπος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.