Περιεδρικό Απόστημα και Συρίγγιο

Facebooktwitterpinterest

Τα περιπρωκτικά αποστήματα (συλλογές πύου ) σχηματίζονται στους πρωκτικούς αδένες στο ύψος της οδοντωτής γραμμής στον πρωκτικό σωλήνα.

Τα περιπρωκτικά συρίγγια είναι σωλήνες που συνδέουν το εσωτερικό του πρωκτού με το δέρμα που βρίσκεται στην εξωτερική του επιφάνεια και σχηματίζονται από την παροχέτευση των περιπρωκτικών αποστημάτων.

Τα περιπρωκτικά αποστήματα και συρίγγια παρατηρούνται πιο συχνά σε άρρενα βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους με κορυφαία ηλικία επίπτωσης τους τέσσερις μήνες .

Τα αποστήματα και συρίγγια εξαπλώνονται από το σημείο εμφάνισής τους σε διάφορες ανατομικές θέσεις.
– Στο διασφιγκτηριακό χώρο, δηλαδή ανάμεσα στον έξω και έσω σφιγκτήρα
– Στον περιπρωκτικό χώρο, δίπλα στον πρωκτό
– Στον ισχιοορθικό χώρο, ανάμεσα στο ορθό και το ισχιακό κύρτωμα
– Στον χώρο πάνω από τον ανελκτήρα του πρωκτού

Κλινική εικόνα
Οι ασθενείς με απόστημα στην πρωκτική χώρα έχουν το αίσθημα πολύ ισχυρού σφύζοντος άλγους, που τους εμποδίζει να κοιμηθούν τη νύχτα. Στη φυσική εξέταση διαπιστώνεται οίδημα και ευαισθησία στην περιπρωκτική χώρα. Αν το απόστημα είναι διασφιγκτηριακό μπορεί να μη φαίνεται εξωτερικά και να γίνεται αντιληπτό μόνο με τη δακτυλική εξέταση.

Οι ασθενείς με συρίγγιο στην περιπρωκτική χώρα εμφανίζουν μια οπή από την οποία εξέρχεται υγρό

Αντιμετώπιση
Η παροχέτευση του αποστήματος ανακουφίζει τον πόνο και τον πυρετό που τον συνοδεύει . Η χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας σε κάποιες περιπτώσεις δεν κρίνεται απαραίτητη αλλά είναι αναγκαία σε περιστατικά με προχωρημένη φλεγμονή, πυρετό ή ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Τα διασφιγκτηριακά αποστήματα παροχετεύονται δια του πρωκτού, μετά από τομή στον υπερκείμενο βλεννογόνο και τον έσω σφιγκτήρα.

Η αντιμετώπιση του συριγγίου είναι διάνοιξη του συριγγίου, σε όλο το μήκος και απόξεση του αυλού του συριγγίου ή μπορεί να αφαιρεθεί εξ΄ολοκλήρου μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό (συριγγεκτομή). Συνήθως όμως σαν εγχειρητική τεχνική επιλέγεται η Ιπποκράτειος μεθοδος!

Τα περιπρωκτικά και περιορθικά αποστήματα σε μεγαλύτερα παιδιά συχνά είναι τα πρώτα σημάδια νόσου του Crohn, ή διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

 

 

 

 

 

Ελένη Παπακρίβου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.