Δέχομαι επειδή….

Facebooktwitterpinterest

Έχετε αναρωτηθεί πόσα πράγματα, πόσες συμπεριφορές, πόσα λόγια δεχτήκατε χωρίς να ξέρετε το γιατί; Χωρίς να θέλετε, αλλά δεν μπορέσατε να αρνηθείτε, να αποφύγετε, να σταματήσετε.

Δεχόμαστε ανάρμοστες συμπεριφορές, επειδή…

Επειδή έτσι μεγαλώσαμε. Μεγαλώσαμε με την φράση: «Σσσσς μη μιλάς εσύ!»  – Μη μιλάς, μην ενοχλείς, εσύ είσαι μικρός για να έχεις και άποψη! Μη μη μη!

Επειδή έτσι μας έμαθαν. Μας έμαθαν να μην αντιδρούμε. «Εντάξει, δεν πειράζει..!» η μόνιμη δικαιολογία. – Κάτσε στα αυγά σου, μην ανακατεύεσαι! Μη μη μη!

Επειδή μιμούμαστε συμπεριφορές. Μιμούμαστε να προσβάλλουμε και να μας προσβάλλουν, χωρίς να νοιαζόμαστε πια αν πληγώνουμε τον άλλον ή αν πληγωνόμαστε κι εμείς. Η μίμηση είναι μια υποσυνείδητη διαδικασία, που αρκετά δύσκολα την αναγνωρίζουμε και την αλλάζουμε.

Επειδή έτσι πρέπει. Έτσι πρέπει, είναι η μόνιμη απάντηση σε όσες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και πρέπουσες. Έτσι πρέπει, να μη χωρίσει ένα ζευγάρι που έχει παιδιά. Κι ας μη περνάνε καλά μαζί, κι ας έχουν διαφορές… Έχουν παιδιά, δεν πρέπει να χωρίσουν. Έτσι πρέπει, γιατί εσύ είσαι κορίτσι, ο αδελφός σου όμως είναι αγόρι…

Επειδή με όλες αυτές τις συμπεριφορές έχει επηρεαστεί και η δική μας. Έχουμε αναπτύξει έναν εαυτό με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό.

Μα περνάει έτσι η ζωή; Περνάει με πρέπει και μη; Με καταπίεση; Με υπομονή;

Κι αν περνάει, περνάει ευχάριστα; Ξέγνοιαστα; Γεμάτα;

Ας μη χάνουμε άλλο χρόνο! Η ζωή είναι Εδώ και είναι Τώρα!

Αλλάξτε! Ότι δεν σας αρέσει, αλλάξτε το! Μπορείτε!

Μη δεχθείτε άλλες τέτοιες συμπεριφορές. Ούτε εσείς, αλλά ούτε και τα παιδιά σας. Κάθε προσωπικότητα είναι ξεχωριστή και μοναδική. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα στην σωστή συμπεριφορά και στην ελευθερία του λόγου. Όλοι έχουμε δικαίωμα, μικροί και μεγάλοι, να μπορούμε να εκφραστούμε, να μπορούμε να πούμε όλα όσα μας απασχολούν αλλά και να κάνουμε επιλογές όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλουμε, γιατί είναι προς όφελός μας.

Θέλει μεγάλη προσπάθεια, μεγάλη αντοχή, μεγάλη υπομονή, αλλά μπορείτε! Μιλήστε με τον εαυτό σας, δείτε τι σας ενοχλεί πρώτα σε εσάς και ύστερα στους άλλους. Γράψτε κάτω σ’ ένα χαρτί, όλα αυτά που θέλετε να αλλάξετε, αλλά και τους τρόπους που μπορείτε να το πετύχετε. Μη διστάσετε να μιλήσετε και σ’ έναν ειδικό. Σίγουρα θα μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας αλλά και τρόπους να αντικαταστήσετε συμπεριφορές. Μη δεχθείτε άλλο συμπεριφορές που σας μειώνουν και δείχνουν ασέβεια προς το πρόσωπό σας.
Αλλάξτε!

Νικολέττα Σεφέρου,

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.