Δικαστική απόφαση ορόσημο υπέρ του Avastin εναντίον Novartis και Bayer

Facebooktwitterpinterest

Οι εταιρείες Bayer και Novartis έχασαν μία κρίσιμη δίκη στη Βρετανία και έτσι δεν μπορούν να εμποδίσουν την εκτός ενδείξεων χρήση του φαρμάκου Avastin της Roche για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας – μία νόσος που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Το φάρμακο Avastin (bevacizumab) της Roche δεν έχει λάβει ένδειξη για τη νόσο, αλλά ανεξάρτητες δοκιμές (μελέτη IVAN) έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το θέμα είναι ότι είναι και πολύ φθηνότερο σε σχέση με τα δύο εγκεκριμένα φάρμακα, το Lucentis (ranibizumab) της Novartis και το Eylea (aflibercept) της Bayer.

Το Lucentis κοστίζει 551 λίρες ανά ένεση, το Eylea 816 λίρες ανά ένεση, ενώ το Avastin πολύ μόλις 28 λίρες ανά δόση. Τον Νοέμβριο του 2017 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στον Guardian, υποστηρίζοντας ότι η χρήση του Avastin θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 84 εκατ. λίρες για το βρετανικό ΕΣΥ.

Οι εταιρείες Bayer και Novartis προσέφυγαν στα δικαστήρια, όταν 12 κλινικές ομάδες στη Βόρεια Αγγλία πρότειναν στους γιατρούς να προτιμούν τη χρήση του Avastin έναντι του Lucentis και του Elyea. Επίσης, πριν λίγους μήνες το General Medical Council εξέδωσε δήλωση για να καθησυχάσει τους γιατρούς ότι «όταν εργάζονται σε συνεργασία με τους ασθενείς, ακολουθώντας την κλινική καθοδήγηση και κάνοντας τη λήψη αποφάσεων με καλή πίστη βάσει αποδεικτικών στοιχείων και εμπειριών, η χρήση του Avastin δεν προκαλεί ανησυχίες».

Τώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι, υπό ορισμένες περιστάσεις, είναι πιθανόν νόμιμο να προσφέρονται στους ασθενείς ενέσεις Avastin για τη θεραπεία της νόσου, αντί των εγκεκριμένων θεραπειών.

Η Bayer υποστηρίζει ότι η απόφαση «δίνει προτεραιότητα στο κόστος των φαρμάκων σε σχέση με την κλινική κρίση και την τεχνογνωσία των γιατρών, καθώς και σε σχέση με τη ρυθμιστική αξιολόγηση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου». Παράλληλα, εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής της απόφασης.

Ακόμη, τόνισε ότι «το Avastin δεν παράγεται ή δεν χορηγείται άδεια για να χρησιμοποιηθεί στο μάτι. Μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί αυτό το προϊόν κινδυνεύει να αυξήσει τον αριθμό των κλινικών επισκέψεων και των ενέσεων που χρειάζεται ένας ασθενής και άρα να προκαλεί πρόσθετο κόστος και επιβάρυνση στις υπηρεσίες του NHS».

Ωστόσο, ο Niall Dickson, διευθύνων σύμβουλος της NHS Confederation, δήλωσε: «Αυτό είναι σπουδαία είδηση ​​για τους ασθενείς, τους φορολογούμενους και το NHS. Είναι ανοησία να πληρώσετε πάρα πολύ για ένα φάρμακο όταν ένα άλλο πολύ φθηνότερο είναι εξίσου καλό, και το δικαστήριο το έχει αναγνωρίσει. Οι περιορισμένοι πόροι του NHS πρέπει να προστατεύονται». Κάλεσε επίσης τις οργανώσεις NHS σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «πρέπει να ενεργήσουν σε αυτή την κρίση και να βεβαιωθούν ότι τα οφέλη υλοποιούνται αμέσως».

Υπέρ της απόφασης τάχθηκε και ο πρόεδρος της Royal Pharmaceutical Society, Ash Soni δηλώνοντας ότι «αυτή είναι μια απόφαση ορόσημο και καλά νέα για τους ασθενείς και το NHS. Το Avastin έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι σώζει το NHS ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει άλλους ασθενείς».

Από την άλλη, ο Δρ Sheuli Porkess, εκπροσωπώντας την Association of the British Pharmaceutical Industry δήλωσε ότι «η εξέλιξη υπονομεύει ενδεχομένως τη ρύθμιση όλων των φαρμάκων και με αυτόν τον τρόπο ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί έχουν σαφήνεια σχετικά με τις πληροφορίες που εμπιστεύονται. Καθώς βγαίνουμε από την ΕΕ και η βρετανική κυβέρνηση αναζητά ρυθμιστική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, αυτή η σύγχυση δεν είναι πολύ χρήσιμη».

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.