Τι είναι το Stent

Facebooktwitterpinterest

Το stent που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στένωσης στην καρωτίδα είναι ένα εύκαμπτο μεταλλικό πλέγμα. Είναι δυνατό ή να έχει το ίδιο εύρος σε όλο το μήκος του ή να είναι μεγαλύτερο στη μία άκρη του. Από τη στιγμή που τοποθετείται μέσα στην αρτηρία, παραμένει εκεί προσκολλημένο για πάντα στο τοίχωμα της. Είναι ανθεκτικό στη συμπίεση και εύκαμπτο, έτσι ώστε να προσαρμόζεται καθώς μετακινείται το κεφάλι και ο λαιμός. Προσκολλάται μόνιμα στο τοίχωμα της αρτηρίας και δεν κινδυνεύει να μετατοπιστεί.

Διάνοιξη της Αρτηρίας

Πριν από την τοποθέτηση του stent, η στενωμένη αρτηρία χρειάζεται αρχικά να διανοιχτεί. Αυτό γίνεται με τη χρήση ενός μπαλονιού και ονομάζεται αγγειοπλαστική. Ένα μπαλονάκι φορτώνεται σε ένα σύρμα εύκαμπτο, το οποίο περνάει διαμέσου της στενωμένης αρτηρίας και φουσκώνει, με αποτέλεσμα τη συμπίεση της αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα της αρτηρίας και την υποχώρηση της στένωσης. Στη συνέχεια ξεφουσκώνει και αφαιρείται από την αρτηρία.

Εμφύτευση του Stent

Το stent μεταφέρεται με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού καθετήρα στο σημείο της στένωσης. Ο καθετήρας στη συνέχεια αφαιρείται επιτρέποντας τη διάνοιξη και εμφύτευση του stent στο τοίχωμα της αρτηρίας. Για την πλήρη έκπτυξη του stent και την τελική διάνοιξη της αρτηρίας, συνήθως απαιτείται περαιτέρω αγγειοπλαστική με μπαλονάκι. Το μπαλονάκι μετέπειτα αφαιρείται, αφήνοντας το stent στη θέση του.

Το Αποτέλεσμα

Μια τελική αγγειογραφική εικόνα επιβεβαιώνει τη σωστή τοποθέτηση του stent και τη διάνοιξη της καρωτίδας. Μετά το πέρας της επέμβασης, παίρνονται και επιπλέον εικόνες για την απεικόνιση των αγγείων του εγκεφάλου. Τέλος, από τη στιγμή που το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, το φίλτρο προστασίας και οι καθετήρες αφαιρούνται και γίνεται σύγκλειση του σημείου παρακέντησης (βλέπε Σύγκλειση της Τομής της Αρτηρίας).

 

 

 

 

 

Γιώργος Παπαϊωάννου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.