Αντισυλληπτικά και καρκίνος του μαστού

Τα αντισυλληπτικά χάπια Facebooktwitterpinterest

Καρκίνος του στήθους: το χάπι αθωώνεται

Ένα νέο το οποίο θα έπρεπε να καθησυχάσει πολλές γυναίκες. Αμερικανική μελέτη βάζει τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και αντισυλληπτικού χαπιού. Τα συμπεράσματα είναι σαφή: οι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν ή ελάμβαναν αντισυλληπτικά από το στόμα δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο. Πρόκειται άραγε για οριστικό συμπέρασμα ή για μια συζήτηση που έρχεται συχνά στο προσκήνιο;

Μήπως η λήψη αντισυλληπτικού από το στόμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού; Από μακρού, οι μελέτες διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς να μπορούν να προσφέρουν οριστική απάντηση. Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη ανασκόπηση των πιο πρόσφατων μελετών.

Μελέτες με διαφορετικά αποτελέσματα

Τον Οκτώβριο του 2000, μια μελέτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο των πρώτων αντισυλληπτικών χαπιών για τις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Αφού μελετήθηκαν 426 οικογένειες ανάμεσα στις οποίες υπήρξαν περιστατικά της νόσου μεταξύ 1944 και 1952, οι ερευνητές συμπέραιναν ότι:

  • Για τις αδελφές και τις κόρες η λήψη αντισύλληψης από το στόμα πολλαπλασίαζε πάνω από τρεις φορές τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού·
  • Αυτός ο κίνδυνος πολλαπλασιαζόταν επί 11 για τις γυναίκες που είχαν πέντε συγγενείς που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Αυτό ήταν ακόμα πιο σαφές για τις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια πριν από το 1975.

Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαίωναν λοιπόν την αναγκαιότητα για τις γυναίκες που είχαν μητέρα ή αδελφή που είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού να επιλέξουν άλλη αντισυλληπτική μέθοδο. Ήδη από το 1996, μια επισκόπηση πενήντα περίπου μελετών, οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε 25 χώρες και περιελάμβαναν συνολικά περισσότερες από 150 000 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας κίνδυνος ελαφρά υψηλότερος για τις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά από το στόμα. Αυτός ο κίνδυνος φαινόταν να διαρκεί έως δέκα χρόνια μετά τη λήψη. Όμως έχοντας κατά νου τις αποκλίσεις των αποτελεσμάτων των μελετών, η έλλειψη μακροχρόνιας παρακολούθησης ενίσχυε τον σκεπτικισμό ορισμένων σχετικά με την ποιότητα των αποτελεσμάτων τους.

Καμιά αύξηση του κινδύνου

Μια νέα μελέτη έρχεται σήμερα να αντικρούσει αυτόν τον κίνδυνο. Οι αμερικανοί ερευνητές του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (Center for Disease Control and Prevention) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institute of Health) υπέβαλλαν ερωτήσεις έρευνας σε περισσότερες από 9 000 γυναίκες ηλικίας από 35 έως 64 ετών. Αντιπροσωπεύοντας τις πρώτες γενιές γυναικών οι οποίες χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης, στην έρευνα συμμετείχαν 4 575 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που διαγνώστηκαν μεταξύ 1994 και 1988 και 4 682 υγιείς γυναίκες. Το 77% της πρώτης ομάδας και το 79% της δεύτερης ελάμβαναν ή είχαν πάρει αντισυλληπτικό χάπι.

Μετά την ανάλυση των απαντήσεων (διάρκεια κατά την οποία ελάμβαναν αντισύλληψη, ηλικία έναρξης λήψης, χρόνος που είχε παρέλθει από την τελευταία λήψη), αυτές οι οποίες είχαν πάρει αντισυλληπτικό χάπι δεν παρουσίαζαν σημαντικότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Καμιά διαφορά δεν παρατηρήθηκε ανάμεσα στις έγχρωμες γυναίκες και τις γυναίκες λευκές γυναίκες. Επίσης καμιά επίδραση δε φάνηκε να είχε το βάρος τους (παχύσαρκες, κανονικό βάρος ή αδύνατες), τον τύπο του χαπιού, την ορμονική κατάσταση (περιεμμηνόπαυση), την ηλικία της πρώτης λήψης και την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού.

Τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της Kathy Helzlsouer, καθηγήτριας επιδημιολογίας και ογκολογίας στο πανεπιστήμιο John Hopkins το οποίο δημοσιεύτηκε στο ίδιο τεύχος του περιοδικού New England Journal of Medicine, «αυτή η μελέτη καθησυχάζει τις γυναίκες οι οποίες λάμβαναν αντισυλληπτικά από το στόμα, διότι επιβεβαιώνει ότι το χάπι δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού». Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρόμοιες μελέτες έδειξαν ότι τα αντισυλληπτικά από το στόμα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνων της μήτρας και των ωοθηκών κατά τουλάχιστον 40%.
Για τους ειδικούς του πανεπιστημίου Hopkins «για τις περισσότερες γυναίκες, τα οφέλη του χαπιού υπερτερούν των κινδύνων από τη λήψη του». Υπενθυμίζουν ωστόσο, ότι αν και σπάνια τα αντισυλληπτικά συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου θρόμβωσης, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του ήπατος κυρίως σε γυναίκες άνω των 35 ετών οι οποίες καπνίζουν και καρκίνο του τραχήλου σε γυναίκες που έχουν μολυνθεί από ιό των κονδυλωμάτων.

«Οι νέες έρευνες θα έπρεπε από εδώ και στο εξής να αναπτύξουν αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα κι είναι ικανά να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, χωρίς ωστόσο να χάνουν τη δράση τους έναντι άλλων καρκίνων και χωρίς να αυξάνουν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές» δηλώνει η Nancy Davidson, διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού στο πανεπιστήμιο John Hopkins.

 

 

 

 

 

 

Θεόδωρος Λιακάκος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.