Καρκίνος Αιδοίου

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σχετικά σπάνιος και αφορά μόλις στο 5% του συνόλου όλων των γυναικολογικών κακοηθειών. Ανατομικά το αιδοίο περιλαμβάνει το εφήβαιο, τα μεγάλα και μικρά χείλη, τη κλειτορίδα, του Βαρθολίνειους αδένες και το περίνεο. Το 50% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του αιδοίου προσβάλουν τα μεγάλα χείλη αποτελώντας τη συνηθέστερη ανατομικά θέση εμφάνισης του. Ακολουθούν τα μικρά χείλη (15-20% των περιπτώσεων) ενώ οι υπόλοιπες περιοχές προσβάλλονται σπανιότερα.

Σε γυναίκες κάτω των 50 ετών ο καρκίνος του αιδοίου οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη μιας επίμονης, σοβαρού βαθμού δυσπλασίας στο αιδοίο, οφειλόμενη με τη σειρά της στο 75-100% των περιπτώσεων σε χρόνια λοίμωξη από τον ιό HPV. Έχει έτσι πολλά κοινά όσον αφορά στην αιτία και στο μηχανισμό πρόκλησης με το καρκίνο του τραχήλου. Σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, η επίμονη και σοβαρού βαθμού προϋπάρχουσα δυσπλασία του αιδοίου ΔΕΝ σχετίζεται με λοίμωξη με τον ιό HPV.

Η θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου είναι η χειρουργική εκτομή της βλάβης επί υγειών ορίων που συνήθως επιτυγχάνεται με πλήρη ή μερική αιδοιεκτομή σε συνδυασμό με αφαίρεση των βουβωνικών λεμφαδένων. Η χειρουργική αφαίρεση και η απουσία μεταστάσεων στους λεμφαδένες έχει άριστη πρόγνωση για την ασθενή.

 

 

 

 

Γεώργιος Χείλαρης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.