Αλλεργική ρινίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Αν φτερνίζεστε πολύ, αν έχετε καταρροή ή/και ρινική συμφόρηση, φαγούρα στα μάτια , τη μύτη, το στόμα και τα αυτιά μπορεί να έχετε αλλεργική ρινίτιδα. Υπολογίζεται ότι  1 στα 5 άτομα πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα. Πολύ συχνά όμως η συχνότητα και σοβαρότητά της υποεκτιμάται.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι  φλεγμονή του ρινικού επιθηλίου που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε κάποια αεροαλλεργιογόνα που τυπικά δε θα έπρεπε να δημιουργούν πρόβλημα. Άλλωστε αυτός είναι  και ο ορισμός του όρου αλλεργία ( άλλος+ έργο). Ο οργανισμός κάνει ένα περίεργο- διαφορετικό έργο.

Τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι ενδοοικιακά ή εξωοικιακά.

Ενδοοικιακά : επιθήλια ζώων, μύκητες, ακάρεα

Εξωοικιακά : γύρεις από δέντρα, αγρωστώδη, ζιζάνια.

Συμπτώματα

  • Καταρροή και συνοδοί πολλαπλοί πταρμοί ( φτερνίσματα)
  • Ρινική συμφόρηση ( μπούκωμα)
  • Κνησμός μύτης, φάρυγγα, ωτών.
  • Πολλές φορές συνυπάρχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
  • Συνοδά συμπτώματα όπως κόπωση , διαταραχή στη συγκέντρωση, διαταραχές στον ύπνο συχνά συνυπάρχουν.

Διάγνωση

Αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση. Θα ληφθεί  αναλυτικό ιστορικό , θα γίνουν δερματικές δοκιμασίες νυγμού και αιματολογικές εξετάσεις  για να προσδιοριστούν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα.

Θεραπεία

Συνιστάται η αποφυγή των αλλεργιογόνων αν και σχεδόν πάντα είναι ανέφικτη η πλήρης αποφυγή τους.

Φαρμακευτική θεραπεία :  πρόκειται για τη θεραπεία που στοχεύει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων , αναλόγως του είδους και της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά ( από του στόματος ή ενδορινικά) και τα ρινικά στεροειδή . Ο γιατρός σας αναλόγως του  ιστορικού σας θα διαλέξει το βέλτιστο για εσάς.

Ανοσοθεραπεία : πρόκειται για τη μοναδική αιτιολογική θεραπεία , η οποία στοχεύει στην επανεκπαίδευση του ανοσοποιητικού  έναντι του αλλεργιογόνου. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον αλλεργιολόγο σας για οποιαδήποτε απορία σας .

 

 

Νάντια Πίσκου

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.