Ποδοκνημική άρθρωση

Facebooktwitterpinterest

Η εξέλιξη στην τεχνολογία με τις οπτικές ίνες στα αρθροσκοπικά εργαλεία και η γνώση από τις αρθροσκοπήσεις του γόνατος και του ώμου, σε συνδυασμό με τη βαθύτερη κατανόηση της ανατομίας των αρθρώσεων οδήγησε στο να θεωρείται πλέον σήμερα η αρθροσκόπηση της ΠΔΚ ως μια καθημερινή, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική.

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η εξέλιξη στην τεχνική της αρθροσκόπησης του αστραγάλου και η εμπειρία πλέον δεκαετιών έχει συντελέσει ώστε να θεωρείται πλέον η επέμβαση εκλογής σε πολλές παθήσεις της άρθρωσης αυτής τόσο ως διαγνωστικό, όσο και ως θεραπευτικό εργαλείο, χωρίς να χρειάζεται αρθροτομή ή υπερσφύρια οστεοτομία. Η αποκατάσταση παθήσεων με αρθροσκοπική τεχνική, όπως συνδρόμου πρόσθιας ή οπίσθιας πρόσκρουσης (οστού ή μαλακών ιστών), οστεοχόνδρινων βλαβών (OCDs), ελεύθερων σωμάτων, αρθροΐνωσης, υμενίτιδας της ΠΔΚ, και πολλών άλλων παθήσεων που θα αναλύσουμε ακολούθως, αποτελούν την μέθοδο εκλογής (golden standard).
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής τεχνικής είναι η άμεση εικόνα που έχει ο ορθοπαιδικός χειρουργός στις ανατομικές δομές και η αντιμετώπιση της παθολογίας του υαλοειδούς χόνδρου της άρθρωσης χωρίς εκτεταμένες χειρουργικές τομές, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και νοσηρότητα, με μία ημέρα νοσηλείας και με ταχύτερη λειτουργική αποκατάσταση και επάνοδο σε αθλητικές δραστηριότητες.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ – ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως για πόνο στην φόρτιση ή σε αθλητικές δραστηριότητες, ιδίως στο τέλος της ημέρας. Αναφέρουν οίδημα ή ύδραθρο μετά έντονη δραστηριότητα ή άθληση και άλλοτε εμφανίζουν περιορισμό στο εύρος κίνησης της άρθρωσης αυτής. Ακολούθως σε κάθε πάθηση αναφέρονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα που περιγράφει ο ασθενής, όπως και τα κλινικά ευρήματα του ορθοπαιδικού χειρουργού.

 

 

 

 

 

 

Δημήτριος Νικολόπουλος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.