Ο Δεκάλογος της υγιεινής διατροφής

Facebooktwitterpinterest

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

    1. Καταναλώνετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
    2. Γάλα, γιαούρτι ή τυρί καθημερινά.
    3. Ποικιλία δημητριακών καθημερινά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
    4. Κόκκινο ή και λευκό κρέας 2-3/εβδομάδα (αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος).
    5. Ψάρια και θαλασσινά 2-3/εβδομάδα (τουλάχιστον μια φορά λιπαρό ψάρι).
    6. Όσπρια τουλάχιστον 1/εβδομάδα.

  1. 4-7 αυγά την εβδομάδα.
  2. Ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή και βασική πηγή λίπους.
  3. Περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
  4. Σωματική δραστηριότητα καθημερινά, πρωινό καθημερινά και αρκετό νερό.

Οι γονείς λειτουργείτε ως πρότυπο για τα παιδιά. Ενθαρρύνετε υγιεινές συνήθειες.

ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

  1. Καταναλώνετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
  2. Καταναλώνετε ποικιλία δημητριακών καθημερινά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
  3. Προτιμάτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
  4. Επιλέγετε άπαχο κρέας. Αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας.
  5. Καταναλώνετε συχνά ψάρια και θαλασσινά. Επιλέγετε λιπαράψάρια, κατά προτίμηση μικρά.
  6. Καταναλώνετε όσπρια συχνά.
  7. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή και βασική πηγή λίπους.
  8. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
  9. Κάνετε σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Διατηρείτε φυσιολογικό και σταθερό σωματικό βάρος.
  10. Πίνετε αρκετό νερό.

 

 

 

 

 

 

Ελίνα Χαλόφτη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.