Διατροφή κατά το θηλασμό: τα ναι, τα όχι και τα ίσως

Αποθηλασμός. Η Ολοκλήρωση Του Μητρικού Θηλασμού Facebooktwitterpinterest

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα και η ανθρωπότητα έχει στραφεί στο θηλασμό. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι πολλά και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά από τα αποτελέσματα των μελετών.
Η διατροφή του θηλασμού μοιάζει με εκείνη της εγκυμοσύνης αν και οι ανάγκες σε ενέργεια ειδικά μετά τον 3ο μήνα θηλασμού είναι περισσότερες. Αν ανήκετε στις γυναίκες που επιθυμούν να θηλάσουν τότε είναι σημαντικό αρχικά να γνωρίζετε ποιες τροφές-ουσίες είναι ωφέλιμες και ποιες επιβλαβείς κατά το θηλασμό. Παρακάτω αναλύουμε τα διατροφικά Ναι και Όχι του θηλασμού.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ:
Ωφέλιμες τροφές- ουσίες κατά το θηλασμό

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων στο γάλα είναι ευθέως ανάλογα με τη διατροφική τους πρόσληψη από τη μητέρα. Λέμε ναι σε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις τροφές.
(*εξαιρούμε τροφές στις οποίες η μητέρα έχει αλλεργία η που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί είναι ύποπτες για αλλεργίες ή κολικούς στο βρέφος κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο). Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι διατροφικές πηγές που ενδείκνυνται για το θηλασμό για τα 10 σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά:

ΥΓΡΑ
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού συνίσταται η κατανάλωση 10-12 ποτήρια νερού καθημερινά. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος μειώνεται όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε υγρά. Οι σούπες, τα λαχανικά, το γάλα και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθήσουν μαζί με το νερό να έχετε μια καλή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να παράγεται ικανοποιητικές ποσότητες γάλατος.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί με ευεργετική δράση για τον οργανισμό τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους. Μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά ενισχύει την ανοσοπροστατευτική δράση του μητρικού γάλακτος ενώ μπορεί να βοηθήσει και με τους κολικούς. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το κεφίρ, το γιαούρτι, ο τραχανάς και τα τουρσία λαχανικών.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ:
Επιβλαβείς τροφές-ουσίες κατά το θηλασμό

ΦΑΡΜΑΚΑ
Μερικά φάρμακα περιλαμβάνουν ουσίες που μπορεί να περνάνε στο αίμα στους ιστούς και το γάλα της μητέρας. Γενικά η ποσότητα των ουσιών που περνάνε στο γάλα είναι πολύ μικρή (1-2% της αρχικής δόσης). Όμως δεν είναι γνωστό για το αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί το βρέφος από αυτή την ποσότητα. Αν πρόκειται να καταναλώσετε φάρμακα συζητήστε με το γιατρό και το φαρμακοποιό σας. Ενημερώστε πάντα ότι θηλάζετε και ζητήστε να πάρετε φάρμακα συμβατά με το θηλασμό.

ΤΣΙΓΑΡΟ
Η νικοτίνη ανήκει στις ουσίες που περνάνε στο μητρικό γάλα και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα βρέφη. Ακόμα και αν δεν καπνίζετε χρειάζεται να αποφεύγεται χώρους που υπάρχει καπνός μια και η ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνεται με την εισπνοή βλάπτει την υγεία του βρέφους και τη δική σας. Τέλος το κάπνισμα μειώνει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος.

ΚΑΦΕΣ
Η καφεΐνη μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και να προκαλέσει διέγερση στα βρέφη. Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο του να μην πίνετε καφέ , μαύρο τσάι, κακάο και καφεινούχα ροφήματα για αρκετό καιρό. Ναι μεν μπορεί να επιτρέπεται ένα φλιτζάνι καφέ που και που αλλά μην ξεχνάτε ότι η καφεΐνη όσο μικρή και να είναι η ποσότητα δρα στα βρέφη συσσωρευτικά.

ΑΛΚΟΟΛ
Η αιθανόλη από τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να περάσει στο γάλα και είναι επικίνδυνη για το βρέφος. Η κατανάλωση περισσότερων από 2 ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει αισθητά την παραγωγή γάλατος. Όσο αφορά τη μπύρα όταν είναι ΧΩΡΙΣ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα προλακτινης στη μητέρα και άρα την παραγωγή γάλατος. Προσοχή με μέτρο διότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες επάνω στην ποσότητα που μπορεί μια θηλάζουσα να καταναλώσει.

Λέμε ΙΣΩΣ:
Τροφές που δρουν ανάλογα με την περίπτωση

Σκόρδο, κρεμμύδι, καρυκεύματα
Μερικές μητέρες αναφέρουν πως κάποια τρόφιμα με έντονη μυρωδιά όπως το σκόρδο, το πιπέρι και η σοκολάτα αρωματίζουν το γάλα και αναστατώνουν το βρέφος. Αυτό είναι υποκειμενικό καθώς άλλες μητέρες αναφέρουν η κατανάλωση σκόρδου δεν επηρεάζει τον τρόπο που το βρέφος θηλάζει. Το κλειδί εδώ είναι η παρατήρηση, εάν πιστεύετε ότι κάποιο τρόφιμο επηρεάζει το θηλασμό απομακρύνετέ το για λίγο καιρό. Επαναεισάγετε την τροφή μετά από καιρό και δείτε πως αντιδρά το μωρό σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποια αντίδραση μπορείτε να καταναλώνετε την συγκεκριμένη τροφή και πάλι.

Τροφές που δημιουργούν αέρια
Το πρώτο τρίμηνο του θηλασμού οι παιδίατροι συνιστούν να αποφεύγονται τροφές που δημιουργούν αέρια όπως όσπρια, μπρόκολο, κουνουπίδι και συχνά το αγελαδινό γάλα. Αυτό γίνεται για να αποφεύγονται οι κολικοί. Μετά τους τρεις μήνες μπορείτε να τις εισάγετε αρκεί να μην υπάρχουν κολικοί.

Συμπληρώματα διατροφής
Το αν χρειάζεται μια θηλάζουσα συμπλήρωμα διατροφής εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή που κάνει. Παρόλο που ο θηλασμός αυξάνει της ανάγκες για θρεπτικά συστατικά, μια καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι ικανή να τις καλύψει. Ωστόσο πολλές γυναίκες νιώθουν εξάντληση και αδυναμία τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Καλό είναι να ελέγχονται τα επίπεδα βιταμινών, ασβεστίου και σιδήρου πριν αυτές καταναλώσουν κάποιο συμπλήρωμα. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο αναζητήστε ασφαλή συμπληρώματα για το θηλασμό.

 

 

 

 

 

 

 

Σοφία Μπάμπου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.