Ο Έρωτας στα Χρόνια της Εμμηνόπαυσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Facebooktwitterpinterest

Όταν μία γυναίκα που βρίσκεται πια στην περίοδο της εμμηνόπαυσης αφεθεί και πει πραγματικά στο θεράποντα ιατρό της, τι είναι αυτό που την προβληματίζει και την αναστατώνει περισσότερο, μπορεί για κάποιους να αποτελεί έκπληξη, μα δεν είναι ούτε οι εξάψεις, ούτε οι εφιδρώσεις και οι πονοκέφαλοι, ούτε κάν μία πιθανή πτώση στη διάθεση. Πολύ συχνά αυτό που την προβληματίζει είναι μία σειρά απο δυσάρεστες για τη σεξουαλική της ζωή αλλαγές: μειωμένη libido, πόνος κατά την επαφή, δυσκολία να έρθει σε οργασμό.

Η μεγάλη ορμονική αλλαγή είναι η κύρια αιτία. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η δραματική πτώση των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη κολπική ξηρότητα και ατροφικό κολπικό βλεννογόνο, με αποτέλεσμα πόνο κατα την επαφή που δεν υπήρχε παλαιότερα, μεγαλύτερη δυσκολία στο να έρθει σε οργασμό και τελικά τη «γέννηση» ενός πρωτόγνωρου συναισθήματος απέχθειας προς το σεξ. Ξαφνικά η γυναίκα αισθάνεται ξένο το σώμα της, δε της δίνει τη χαρά που της έδινε, δεν την «υπακούει». Κι έτσι σιγά σιγά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και παγιώνεται μία κατάσταση καθόλου ευχάριστη και τελικά στρεσογόνος.

Αν κάποιες από εσάς βρισκόσαστε σε αυτή τη φάση της ζωής σας και νοιώθετε έτσι, μην το αμελήσετε, συζητήστε με τον ιατρό σας με όση ειλικρίνεια γίνεται. Μπορεί να διαγνώσει το μέγεθος του προβλήματος και να προτείνει θεραπευτικές λύσεις, όχι απαραίτητα πολύπλοκες όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αλλά απλούστερες και εύκολα εφαρμόσιμες. Πχ χρήση κάποιας γέλης για την κολπική ξηρότητα και εμπλουτισμό της διατροφής με συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όσο δε νωρίτερα αναγνωρίσετε και αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, ακόμα δηλαδή και από την περίοδο της κλιμακτηρίου, τόσο ευκολότερη και «αναίμακτη» θα είναι η μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Μη ξεχνάτε, μία υγιής σεξουαλική ζωή είναι πολυ σημαντικός παράγοντας για την καλή ποιότητα ζωής κάθε γυναίκας. Και ως εκ τούτου και του ζευγαριού. Μη ντρέπεστε λοιπόν, ΜΙΛΗΣΤΕ….

Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.