Βιοδείκτης προβλέπει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη

Facebooktwitterpinterest

Ένα νέο γενετικό τεστ μπορεί να εντοπίσει ποιοι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χρήζουν άμεσα θεραπείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το τεστ βασίζεται στο βαθμό έκφρασης τριών γονιδίων που σχετίζονται με τη γήρανση (FGFR1, PMP22 και CDKN1A) και μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο ο καρκίνος αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό ή είναι επιθετικός και δυνητικά θανατηφόρος.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ουρολογικής ογκολογίας Cory Abate-Shen, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του τεστ κάνοντας βιοψία όγκων σε 43 καρκινοπαθείς που παρακολουθούνταν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Αρχικά, όλες οι περιπτώσεις καρκίνου είχαν εκτιμηθεί ως χαμηλού κινδύνου, αλλά τελικά οι 14 εμφάνισαν προχωρημένο καρκίνο. Το γενετικό τεστ των τριών γονιδίων εντόπισε σωστά (εκ των υστέρων) και τους 14 ασθενείς με τους επιθετικούς όγκους.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μία μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να αξιολογήσουν την ακρίβεια του τεστ.

Οι γιατροί σήμερα χρησιμοποιούν διάφορα τεστ για να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη και το βαθμό επιθετικότητάς του, ξεκινώντας συνήθως με το τεστ αίματος PSA, καθώς και την ψηλάφηση. Αν υπάρξουν ύποπτες ενδείξεις, ακολουθεί βιοψία δείγματος του ιστού του προστάτη και ανάλογα με τα αποτελέσματα οι ασθενείς χωρίζονται σε αυτούς που χρειάζονται άμεσα θεραπεία και σε αυτούς που περιορίζονται στην περιοδική παρακολούθηση του όγκου. Η επιθετική θεραπεία, ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για τον ασθενή όπως ακράτεια ούρων και σεξουαλική ανικανότητα.

Το νέο γενετικό τεστ θα μπορούσε να διαφωτίσει καλύτερα τους γιατρούς για την προβλεπόμενη μελλοντική εξέλιξη κάθε όγκου, οπότε ο ασθενής δεν θα έχει ούτε καθυστερημένη, ούτε περιττή θεραπεία.

Πηγή: WebMD

 

http://www.enet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.