Μήπως η ορμόνη προλακτίνη κρύβεται πίσω από την μυοκαρδιοπάθεια που συχνά επιπλέκει την κύηση?

Facebooktwitterpinterest

Η μυοκαρδιοπάθεια προς το πέρας της κύησης ή λίγο μετά τον τοκετό αποτελεί μια νόσο σχετικά σπάνια, που εμφανίζεται περίπου σε 1/1000 κυήσεις.

Οι μηχανισμοί που την προκαλούν δεν είχαν διαλευκανθεί μέχρι πρόσφτα, οπότε και μια σειρά νέων εντυπωσιακών μελετών κατέδειξαν ως πιθανή αιτία την ορμόνη προλακτίνη.

Συγκεκριμένα, οι πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες σε ποντικούς βρήκαν ότι κατά την περίοδο γύρω από τον τοκετό αυξάνεται το οξειδωτικό στρες και μέσω συγκεκριμένων μοριακών μηχανισμών παρατηρείται αύξηση της μετατροπής της ορμόνης προλακτίνης σε μια μορφή που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς.

Αυτό που μένει τώρα είναι να διερευνήσυομε γιατί αυτή η μετατροπή της ορμόνης προλακτίνης παρατηρείται έντονα σε κάποιους ασθενείς και όχι σε άλλους.
Έτσι θα κατανοήσουμε τους μηχανισμούς όλης αυτής της δεργασίας και θα μπορούμε να παρέμβουμε για να προλάβουμε τις επιπτώσεις μιας τόσο σοβαρής ασθένειας στους υπό κίνδυνο ασθενείς μας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ορμονική λειτουργία κατά την κύηση και τη γαλουχία, επικοινωνείστε με το ιατρείο μας στο (2610) 222-176 ή στείλτε email στο rodis@paparodis.gr.

 

 

 

 

 

 

Ρόδης Δ. Παπαρώδης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.