Πώς θεραπεύουμε το Σακχαρώδη Διαβήτη?

Facebooktwitterpinterest

Σημαντικό στην αντιμετώπιση του Διαβητικού ασθενούς, είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς και η στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Aφού αρχικά ταξινομήσουμε τον Διαβήτη σε τύπου 1 ή τύπου 2 θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε θεραπεία και να δώσουμε στον ασθενή οδηγίες σχετικά με το χειρισμό της νόσου του.

Ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει συνήθειες, να χάσει βάρος αν είναι υπέρβαρος, να κόψει το κάπνισμα και να μάθει να ζει με τη νόσο του. Το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η χορήγηση των κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, δισκίων ή ενέσιμων, ή τέλος η χορήγηση ινσουλίνης σε ΣΔ1 ή και σε ΣΔ2 όπου απαιτείται.  για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας. Η χορήγηση ινσουλίνης δεν θα πρέπει να καθυστερεί αν ο Διαβητικός ασθενής δεν μπορεί να ρυθμιστεί με άλλους τρόπους.

Σημαντικό στην παρακολούθηση του Διαβητικού ασθενούς είναι η αντιμετώπιση των συνοδών καταστάσεων όπως η υπερχοληστερολαιμία και η υπέρταση καθώς και η παρακολούθηση του ασθενούς για πιθανές επιπλοκές του διαβήτη σε ιστούς που βλάπτονται από την υπεργλυκαιμία όπως είναι η καρδιά, τα αγγεία, τα νεύρα, οι νεφροί, τα μάτια κά.

Ο στόχος γενικά είναι τα σάκχαρα πριν το φαγητό να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό (δηλαδή<120 mg/dl ) και τα μεταγευματικά <140 mg/dl δύο ώρες μετά το τέλος ενός γεύματος. Επειδή όμως το σάκχαρο του αίματος παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ώρου, είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα για τη ρύθμιση του διαβήτη στηριζόμενος σε μεμονωμένες τιμές σακχάρου μερικές φορές την εβδομάδα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη σε κάθε διαβητικό να γίνει μια μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), που δίνει μια εικόνα του μέσου όρου όλων των σακχάρων του αίματος κατά τους προηγούμενους 2-3 μήνες. Ο στόχος για κάθε διαβητικό ασθενή είναι η επίτευξη γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης <7%, πράγμα που έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη συσχέτιση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης με μέσες τιμές σακχάρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Προκοπίου,

Ενδοκρινολόγος

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.