Χειρουργείται ασθενής με ύποπτους λεμφαδένες στον θώρακα;

Facebooktwitterpinterest

Ανάλογα τη θέση του λεμφαδένα. Σύμφωνα με την σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα με το διεθνές σύστημα ΤΝΜ, ανάλογα αν και σε ποια θέση βρίσκεται η διηθημένος λεμφαδένας μπορεί να προχωρήσει το χειρουργείο.

Από κάθε ύποπτο λεμφαδένα σε μια απεικονιστική εξέταση πρέπει να λαμβάνεται βιοψία. Οι λεμφαδένες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες . Η κατηγορία Ν1, συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα και ο καρκίνος είναι εξαιρέσιμος.

Η κατηγορία Ν3, αν προκύψει με βιοψία ότι είναι διηθημένοι τότε ο καρκίνος είναι ανεγχείρητος.

Η κατηγορία Ν2 είναι η πιο σημαντική γιατί υπό προϋποθέσεις είναι χειρουργήσιμη και συχνά ασθενείς αποκλείονται λανθασμένα για χειρουργική αντιμετώπιση λόγω κακής συνεννόησης. Οι λεμφαδένες της θέσης Ν2 βρίσκονται είτε δεξιά είτε αριστερά και ανάλογα την περιοχή λαμβάνουν ένα νούμερο, πχ Θέση 4 δεξιά, θέση 4 αριστερά, θέση 7, 8, 9.

Λεμφαδένες μιας μόνο θέσης, ακόμα και οι θετικοί στη βιοψία, χειρουργούνται κανονικά (single station lymph nodes). Λεμφαδένες που φαίνονται θετικοί σε απεικονιστική εξέταση πρέπει ΠΑΝΤΑ να ελέγχονται με βιοψία για πολλούς και διαφόρους σημαντικούς λόγους! Ο σπουδαιότερος ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να εμφανίζεται ένας λεμφαδένας παθολογικός και ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ !! (πχ μια φλεγμονή).

Η προσπέλαση των λεμφαδένων καλό είναι να γίνεται πρώτα με το EBUS , ένα ειδικό βρογχοσκόπιο που εκτός από κάμερα έχει στην άκρη μια κεφαλή υπερήχων και μπορεί να διακρίνει ένα λεμφαδένα κάνοντας βιοψία. Γίνεται με γενική νάρκωση και κρατά λίγα λεπτά μπορεί δε να την πραγματοποιήσει είτε ο πνευμονολόγος ή ο εξειδικευμένος Θωρακοχειρουργός. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό αλλά υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες τότε πρέπει ο εξειδικευμένος θωρακοχειρουργός να πραγματοποιήσει μια μικρή επέμβαση, τη μεσοθωρακοσκόπηση, όπου από μια μικρή τομή πάνω από το στέρνο εισέρχεται μια κάμερα και υπό μεγέθυνση στην οθόνη του χειρουργείου λαμβάνονται όσα δείγματα κριθούν απαραίτητα. Η διαδικασία δεν κρατάει περισσότερο από 10-15 λεπτά και ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.