Ροδόχρους Ακμή

Facebooktwitterpinterest

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ανακουφίζει από τα συμπτώματα…

Η ροδόχρους ακμή είναι μια προοδευτική νόσος, η οποία τείνει να γίνεται οξεία με το πέρασμα του χρόνου. Αναπτύσσεται σχετικά αιφνίδια, αλλά σταδιακά επιδεινώνεται, εκδηλώνεται με κύκλους συμπτωμάτων και εδραιώνεται μετά από μακρά χρονική περίοδο.

Αποτελεί παράλληλα ιατρικό και αισθητικό πρόβλημα. Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις υποτροπές.

… σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται ότι από ροδόχρους ακμή
υποφέρουν περίπου 40.000.000 άτομα παγκοσμίως …

 

Τί είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea) ή αλλιώς ροδόχρους νόσος ή ροζάκεια αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία εντοπίζεται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Στα γενικότερα γνωρίσματά της, ανήκει το επίμονο ερύθημα των κυρτών επιφανειών του προσώπου, παράλληλα με έντονη ευαισθησία και ξηρότητα ή λιπαρότητα του δέρματος και απολέπιση. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όμως συνυπάρχουν ήπιες και έντονες φάσεις.

Συχνά, αποκαλείται λανθασμένα και ως «ακμή των ενηλίκων», όμως δεν θα πρέπει να συγχέουμε την ακμή με τη δυσίατη νόσο της ροδόχρου ακμής.


Σε ποιά σημεία εμφανίζεται;

Τα σημεία που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι παρειές, η μύτη, το μέτωπο και το πιγούνι. Σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να παρατηρηθεί και προσβολή της περιοχής των ματιών. Συνήθως, επηρεάζονται τα ανοιχτόχρωμα δέρματα (φωτότυποι Ι & ΙΙ σε ποσοστό 67%), αλλά δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και σε πιο σκούρα, γεγονός που δυσκολεύει τη διάγνωση.

Ροδόχρους Ακμή 2

Ποιούς προσβάλλει συχνότερα;

Αφορά άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας (ακόμη και παιδιά). Συχνότερα, εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ 30 και 60 ετών. Ποσοστιαία, προσβάλλονται περισσότερο οι γυναίκες (κυρίως σε περίοδο εμμηνόπαυσης), ενώ στους άνδρες η εκδήλωση της ροδόχρου ακμής παρουσιάζει βαρύτερα συμπτώματα.


Ποιοί είναι οι κλινικοί τύποι της ροδόχρου ακμής;

Ροδόχρους Ακμή 3

Η ταξινόμηση της ροδόχρου ακμής σε κλινικά στάδια (τύπους) γίνεται με βάση την σοβαρότητα της εξελικτικής πορείας της.

Τύπος Ι:          Ερυθηματώδης (Αγγειακή) Ροδόχρους Ακμή
(ERYTHEMATOTEL ANGIECTATIC ROSACEA / ETTR)
Παροδικό ερύθημα (κοκκίνισμα) στην άκρη της μύτης και τα μάγουλα, την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και το πηγούνι. Ενδεχομένως, αλλά σπανιότερα, να παρουσιαστεί και στον λαιμό ή και το στέρνο. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν αίσθηση καύσου ή κνησμού ή και εμφάνιση τελαγγειεκτασιών (επίμονη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων), ιδιαίτερα στα πλαϊνά της μύτης και τις παρειές.

Ροδόχρους Ακμή 4

Τύπος ΙΙ:     Βλατιδοφλυκταινώδης Ροδόχρους Ακμή
(PAPULOPUSTULAR ROSACEA / PPR)
Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, εδώ έχουμε και έντονη σμηγματόρροια σε διάφορα σημεία, έντονο και μόνιμο ερύθημα κυρίως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου, που γίνεται εντονότερο και φλεγμονώδες με την επίδραση των εκλυτικών παραγόντων, παράλληλα με παροδικές βλατίδες (κόκκινα σπυράκια) ή / και φλυκταινίδια (βλατίδες με πύον).

Ροδόχρους Ακμή 5

Τύπος ΙΙΙ:       Ρινόφυμα
(PHYMATOUS ROSACEA / PR)
Αποτελεί επιπλοκή της ροδόχρου νόσου (πιο βαριά μορφή της). Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, εδώ έχουμε και ανομοιόμορφα έντονα διογκωμένη, βολβώδης (rhinophyma), πολύ ερυθρή μύτη, με τραχιά υφή, διευρυμένους σμηγματογόνους αδένες και υπερπληθώρα ιστών στο σημείο. Σκληρά εξανθήματα μπορεί να αναπτυχθούν στο κάτω μέρος της μύτης και κοντά στα μάγουλα. Ανάλογα με το σημείο εντοπισμού της βλάβης διακρίνεται, επίσης, σε μετωπόφυμα, σε ωτόφυμα και σε πωγωνόφυμα.

Ροδόχρους Ακμή 6

Τύπος ΙV:       Οφθαλμική Ροδόχρους Ακμή
(OCULAR ROSACEA / OR)
Αποτελεί λίγο πιο σπάνια επιπλοκή της ροδόχρου νόσου. Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, εδώ έχουμε και οφθαλμική φλεγμονή, με τη μορφή της βλεφαρίτιδας, επιπεφυκίτιδας (αίσθηση καύσου ή κνησμού στα μάτια και τα βλέφαρα), δυσλειτουργίας αδένων του Meibomius, χαλάζιο, με έντονη υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων και υπερ-ανάπτυξη συνδετικού ιστού. Σε περίπτωση μη θεραπευτικής αντιμετώπισης, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερες επιπλοκές στα μάτια.

Ροδόχρους Ακμή 7
… περίπου το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από ροδόχρους ακμή
αντιμετωπίζουν αργότερα και επιπλοκές τύπου IV …


Πού οφείλεται;

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο. Μέχρι σήμερα, δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια οι παθογενετικοί μηχανισμοί εκδήλωσης της ροδόχρου ακμής.

Οι κύριοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

  • Γενετικοί και κληρονομικοί (οικογενειακό ιστορικό).
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Διαταραχές (πεπτικού συστήματος, αγγειακές στην μικροκυκλοφορία του αίματος, νευρογενείς, ενδοκρινείς).
  • Λοιμώξεις (ακάρεα – παράσιτα – Demodex Folliculorum, βακτήριο ακμής, ελικοβακτηρίδιο πυλωρού).
  • Ανοσολογικοί.
  • Περιβαλλοντικοί (ακραίες καιρικές αλλαγές, χρόνια έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία UVR).
  • Διατροφικοί και σύγχρονος τρόπος ζωής (ζεστά ή / και καυτερά φαγητά και ροφήματα, κάπνισμα, αλκοόλ, εντατική άσκηση, θερμά λουτρά και σάουνες, προϊόντα φροντίδας δέρματος με οξέα και ερεθιστικές ουσίες).
  • Ψυχοσωματικοί (στρες, έντονα συναισθήματα, θυμός, αμηχανία).
  • Φάρμακα (κορτικοστεροειδή, π.χ. πρεδνιζόνη, αγωγή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία).

 

Καλλιόπη Καραμανωλάκη
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.