Συναισθηματική κατάσταση μετά από μία αποβολή!

Facebooktwitterpinterest

Από ιατρική άποψη, τίποτε δεν σας εμποδίζει να ξεκινήσετε μια νέα κύηση από τον επόμενο κιόλας μήνα. Ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει τη χορήγηση αντισύλληπτικών για διάστημα δυο περιόδων ώστε να υπάρξει χρόνος για την αποκατάσταση του βλεννογόνου της μήτρας.

Ωστόσο, στο μυαλό της γυναίκας, μπορεί να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να ξεπεράσουν την απώλεια της εγκυμοσύνης, πριν ξεκινήσουν εκ νέου τις προσπάθειες. Χρειάζονται χρόνο να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να επουλώσουν το ψυχικό τραύμα. Εδώ, ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος, και κυρίως του συζύγου, είναι πρωταρχικός.

Έτσι, η γυναίκα πρέπει να μην ενοχοποιεί τον εαυτό της και να μην ανησυχεί για το μέλλον. Μια αποβολή, τις περισσότερες φορές είναι ένα φυσικό γεγονός: ένα είδος ρύθμισης. Αν το έμβρυο αποβληθεί, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμο.

Μια αποβολή ή και περισσότερες, δεν εμποδίζουν να έχετε άλλες φυσιολογικές κυήσεις και να κάνετε παιδιά. Όμως αυτό δεν απαλύνει τον πόνο της απώλειας, κυρίως αν η κύηση ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.

Συνεπώς, μια αποβολή δεν παύει να αποτελεί για τη γυναίκα ένα ψυχικό και συναισθηματικό τραύμα. Αισθάνεται ότι απέτυχε, ότι έχει πληγεί η θηλυκότητα και η μητρότητά της. Άρα είναι ανάγκη να μιλήσει γι’ αυτό και να βοηθηθεί αν βρίσκεται σε κατάθλιψη. Είναι σημαντικό επίσης για τις μελλοντικές κυήσεις, να αποφευχθεί η σωματοποίηση των συμπτωμάτων μιας νέας εγκυμοσύνης (πονοκέφαλοι, πόνοι στην κοιλιά,ναυτίες). Είναι σημαντικό να καταλάβει τι της συνέβη και ο γυναικολόγος είναι εκεί για να της εξηγήσει. Είναι σημαντικό το περιβάλλον της να την παρηγορήσει και να την ακούσει. Ένα τέτοιο συμβάν, ακόμα και αν από φυσιολογική άποψη είναι σύνηθες, από ψυχολογική άποψη δεν είναι ποτέ.

Θεόδωρος Λιακάκος

 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.